Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

RE-SEEties projekt u sklopu Transnacionalnog programa za Jugoistočnu Europu (SEE)


RE-SEEties projekt u sklopu Transnacionalnog programa za Jugoistočnu Europu (SEE)

RE-SEEties je dvogodišnji projekt usmjeren na rješavanje problema neučinkovitog korištenja prirodnih resursa u gradovima jugoistočne Europe financiran u sklopu Transnacionalnog programa za Jugoistočnu Europu (SEE). Na projektu koji je službeno započeo u listopadu 2012. godine sudjeluje osam gradova iz Jugoistočne Europe, među kojima i dva partnera iz Hrvatske (grad Ivanić-Grad i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske). Stručna potpora gradovima osigurana je od strane znanstvenih instituta, energetskih agencija, udruga gradova i međunarodnih institucija. Specifičnost projekta ogleda se u integriranom pristupu upravljanja energetskim resursima i otpadom, što do sada nije bila praksa u gradovima jugoistočne Europe. Tijekom trajanja projekta u planirano je održavanje domaćih i međunarodnih radionica na kojima će prisustvovati svi lokalni dionici iz sektora energetike i otpada. Rezultati ovih radionica bit će objedinjeni u lokalnoj strategiji upravljanja resursima na razini svakog grada i preporukama za donositelje odluka na nacionalnoj i europskoj razini.

Svečano otvorenje RE-SEEties projekta održano je 25. veljače 2013. godine u Budimpešti, čiji se 18. Distrikt nalazi u ulozi koordinatora projekta. Attila Ughy, načelnik Distrikta pri tome je istaknuo kako je cilj projekta utjecati na političare i predstavnike lokalne vlasti koji imaju mogućnost izravno utjecati na učinkovito gospodarenje energijom i otpadom, ali i na ponašanje samih potrošača. Ugledne goste i predavače predvodili su predstavnici ICLEI – svjetske mreže gradova i grada Freiburga koji su se u panel raspravi osvrnuli na dosadašnja iskustva i prepreke pri provedbi lokalnih energetskih strategija.

Program SEE jedinstven je instrument koji u okviru ostvarenja cilja regionalne teritorijalne suradnje teži poboljšanju i integraciji te povećanju konkurentnosti šireg regionalnog područja.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top