Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Pregled godine u Karlovačkoj županiji


U samom srcu Karlovačke županije, točnije u centru grada Karlovca, smjestio se jedan od ureda Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, u kojem je uvijek pulsirala energija promjene

Taj ured, poprište brojnih važnih projekata, postao je epicentar promjena, prkoseći izazovima koji su testirali granice izdržljivosti i stručnosti.

Posljednjih godinu dana, rad u našem uredu doživio je uzbudljivu transformaciju koja je istaknula našu predanost napretku i održivosti.

Naš tim je s oduševljenjem krenuo u provedbu iznimno zahtjevne konstrukcijske obnove pet zgrada kulturne baštine, projekata koji su donijeli izazove, ali i prilike za rast. Stresna dinamika rada postala je inspiracija za stvaranje boljeg okruženja, kako fizički, tako i energetski.

Provedba projekata konstrukcijske obnove iziskivala je nevjerojatnu predanost i stručnost tima. Svaki zid, svaki kamen, svaki detalj bio je poput slagalice koju su stručnjaci pažljivo postavljali kako bi očuvali viziju prostora i kulturnog nasljeđa. Bila je to misija koja je probudila kreativnost i stručnost svakog pojedinca u timu.

No, to je samo dio naše priče.

Posebnu pažnju posvetili smo pripremi projekta Razvoj destinacije Smaragdnih rijeka i dolina valorizacijom zaštićene kulturne baštine Josipdola Modruš – arheološko vrelo srednjovjekovlja. Ovaj ambiciozan pothvat nije uključivao samo teme interpretacijskog centra, arheološka istraživanja i sam stari grad Modruš, već i sve elemente za ublažavanje klimatskih promjena, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. U kreiranju ovog projekta tim se suočavao s izazovima kao što su očuvanje kulturne baštine, održivost i inovacije, a sve u svrhu razvoja destinacije, napretka ruralnog područja i osnaživanja lokalne zajednice.

Naša se ambicija proteže i do europske razine. Prijave projekata na programe EU-a postale su sastavni dio našeg djelovanja. Možemo reći da smo uz pomoć naših kolega iz odjela Klime i Financija prijavili projektne prijedloge na različite Interreg programe, a neki su već odobreni i pred potpisivanjem Ugovora o bespovratnim sredstvima.

S ponosom možemo reći da smo od 10 projekata odobrenih u Republici Hrvatskoj, za područje Karlovačke županije ostvarili pravo na tehničku potporu u sklopu New European Bauhausa za dva projekta te smo korak bliže ostvarivanju održive budućnosti koju sanjamo. Jedan od dva ambiciozna projekta je projekt Karlovačke županije pod nazivom Centar kulturnih i kreativnih industrija Karlovac, a drugi projekt pod nazivom Transformacija područja jezera Šljunčare u društveni centar u Ozlju, projekt je Grada Ozlja.

Pripreme i prijave projekata energetske obnove školskih zgrada dodatno su naglasile predanost agencije stvaranju održivijeg i energetski učinkovitijeg obrazovnog sustava. Na natječaj su prijavljena tri projekta, a do sada je ugovoren projekt Energetske obnove Osnovne škole Cetingrad, a preostala su dva projekta na rezervnoj listi Ministarstva. Uz to, naš tim je uspješno ugovorio upravljanje projektom gradnje Medicinske škole u Karlovcu. Taj projekt ne predstavlja samo zgradu; to je prilika za stvaranje mjesta gdje se znanje i iskustvo stapaju u jedinstvenu obrazovnu viziju budućnosti.

U cilju suočavanja s izazovima klimatskih promjena, Ured Karlovac intenzivno provodi aktivnosti usmjerene na pripremu relevantne dokumentacije za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama. S posebnim naglaskom na Karlovačku županiju, trenutačno se nalazimo u fazi izrade Programa ublažavanja, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja specifičnog za područje Karlovačke županije. Ovaj dokument će poslužiti kao temeljna podloga za implementaciju aktivnosti prilagodbe na regionalnoj razini, čime se direktno odgovara na ključna pitanja vezana uz klimatske promjene.

U sklopu projekta “Zeleniji i klimatski otporniji grad Karlovac”, uspješno smo implementirali niz aktivnosti usmjerenih na obnovu zelene infrastrukture, koje su bile detaljno definirane mjerama izrađenim u SECAP-u. Jedna od ključnih aktivnosti bila je sadnja stabala na odabranim lokacijama u gradu Karlovcu. Ovaj korak nije pridonio samo estetskom unapređenju grada, već je imao i znatan utjecaj na povećanje zelene pokrivenosti, smanjenje ugljičnog otiska te poboljšanje općeg ekološkog statusa.

Uz to, provodili smo aktivnosti usmjerene promicanju mjera ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama te informiranju javnosti o učincima klimatskih promjena. Ovaj pristup obuhvaća edukaciju o održivim praksama te promoviranje svijesti o važnosti energetske učinkovitosti kao ključnog elementa u borbi protiv klimatskih promjena. Tim inicijativama nastojimo potaknuti lokalnu zajednicu na aktivno sudjelovanje u procesima prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena.

Navedene aktivnosti predstavljaju tek početak našeg dugoročnog doprinosa na području klimatskih promjena. Ured Karlovac, prepoznajući važnost održivog razvoja i zaštite okoliša, nastavit će s implementacijom inovativnih projekata i programa kako bi izgradio klimatski otporniju i održiviju budućnost za Karlovačku županiju i njezine stanovnike.

No, rad ureda nije se zaustavio samo na projektima. Sa zadovoljstvom smo dočekali nove članove tima, čime smo dodali novu dimenziju našem radu. Dinamika i sustav mentorstva bili su predmet temeljitog usklađivanja, stvarajući radnu atmosferu koja potiče suradnju i osobni rast.

Karlovački ured REGEA-e nije samo mjesto gdje se obavljaju zadaci. To je mjesto gdje se rađaju ideje, gdje se suočavaju izazovi, gdje se stvara održiva budućnost. Uzbuđeni smo zbog onoga što smo postigli, ali i onoga što tek dolazi. Naša misija nije samo raditi na projektima, već graditi most prema održivoj budućnosti koja će oblikovati našu zajednicu i generacije koje dolaze.

Tamara Lišnjić Lang, univ. spec. oec

Pomoćnica ravnatelja

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top