Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Pobjednički dizajn pod nazivom „Solarna kupola“ arhitektonskog ureda Bjarke Ingels Group (BIG) pokazao u praksi tri temeljna postulata Novog europskog Bauhausa

Pobjednički rad osmišljen je kroz kaskadu stepenastih fotonaponskih panela koji su inspirirani ulicama i trgovima Seville. Pri razvoju rješenja, BIG grupa fokusirala se na održivost izvedbe zgrade iz koje je zatim proizašla arhitektonska estetika. Na taj način, cilj im je bio da zgradu učine ne samo boljom, već i ljepšom i ugodnijom za stanovanje, kao ‘novi andaluzijski ekološki narodni govor.’

Pod nazivom “Solarna kupola”, nova zgrada razvijena je za Zajednički istraživački centar (JRC), službu za znanost i znanje Europske komisije. Projekt će biti površine 9.900 m² te uključivati 12 istraživačkih jedinica i pratećih funkcija, kao i javne i privatne vanjske prostore. Početak izgradnje očekuje se 2024. godine.

Zajednički istraživački centar bit će realiziran na bivšoj lokaciji Sevilla Expo ´92 na Isla de la Cartuji. Idejna shema Solarne kupole bazira se na kvadratnim solarnim nadstrešnicama sa laganim fotonaponskih ploča koje podupire niz vitkih stupova. Kaskadni fotonaponski krov stvarat će određeni zaklon na trgu, vrtu i istraživačku zgradu, nalik pergolama tipičnim za Sevillu. Ovakva izvedba krova i zgrade ispod, otvara niz javnih prostora. Također, zgrada je postavljena dijagonalno kako bi spojila Zajednički istraživački centar izravno s obalom rijeke „Jardin Americano” i tržnicom Torre Sevilla u neprekinutom javnom prostoru koji je i trg i šetnica. Na ovaj način otvara se prostor i za novi javni trg s jedne strane zgrade i privatni vrt za Zajednički istraživački centar s druge strane.

Joao Albuquerque, partner u BIG Barceloni izjavio je ‘Kada smo prošle godine posjetili gradilište u Sevilli i pažljivo pregledali ambiciozne ciljeve JRC-a, shvatili smo potencijal da ne samo ispunimo, već i premašimo zahtjeve novog JRC-a stvaranjem nove vrste zgrada – one koja bi mogla postati svjetionik za održivost, budućnost javnog prostora i radnog okruženja – jedinstveni sustav prilagođen društvenom i fizičkom govoru Seville’.

Solarna kupola sjajan je primjer idejnih, ali i praktičnih rješenja u skladu s inicijativom Novog europskog Bauhausa (NEB) ostvarenog kroz društveni, inovativni i zeleni aspekt rješenja. Idejno rješenje daje prednost materijalima lokalnog podrijetla, korištenje nisko ugljičnog betona koji smanjuje tipične CO2  emisije i do 30% te korištenje recikliranog čelika za izradu oblaka pergole. Zelena infrastruktura u vanjskom okruženju i vodeni elementi imaju za cilj smanjiti/eliminirati učinak toplinskog otoka i stvoriti ugodnu mikroklimu.

Istraživački centar povezan je s ciljem Grada Seville da postane globalno mjerilo za održivost do 2025. i lokalnom vizijom projekta eCitySevilla za dekarbonizaciju i tranziciju Isla de la Cartuja na dobivanje 100% potrebne energije iz obnovljivih izvora. Razvoj također ima za cilj ispuniti JRC-ovu predanost održivosti, ujediniti europsku viziju inicijative Novog europskog Bauhausa i uspostaviti novo mjerilo za radni prostor koji osnažuje dijeljenje znanja, suradnju i sukreaciju.

‘Izuzetno smo uzbuđeni što možemo najaviti ovaj nevjerojatan dizajn za novu lokaciju JRC-a u Sevilli dok pokrećemo NEB Lab, izjavio je generalni direktor JRC-a Stephen Quest. ‘NEB Lab’ ima za cilj stvoriti uvjete za zelenu tranziciju i potaknuti opipljivu transformaciju na terenu. Buduća zgrada bit će jedan od prvih primjera arhitekture u potpunosti inspirirane vrijednostima Novog europskog Bauhausa, uz postizanje maksimalne energetske učinkovitosti i održivosti životnog ciklusa, što je pitanje od najveće važnosti danas.’

Izvor: BIG wins competition to design Joint Research Centre in Seville (designboom.com)

image_print
Scroll to Top