Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Održane konzultacije Svjetske banke


Održane konzultacije Svjetske banke

Predstavljena preliminarna Analiza energetske učinkovitosti RH nastala u suradnji Svjetske banke i REGEA-e


Ured Svjetske banke u Hrvatskoj jučer je predstavio rezultate analize energetske učinkovitosti za Hrvatsku. Okupljenim predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost, HEP ESCO-a, HERA-e, HBOR-a, predstavljeni su preliminarni rezultati analize za sektor prometa, zgradarstva te industrije, a koju su predstavnici Banke proveli u suradnji sa Regionalnom energetskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske u ulozi nacionalnog konzultanta. Potom je uslijedila panel rasprava tijekom koje su identificirane ključne barijere provedbe projekata u sektoru zgradarstva, ali i razmotreni uvjeti za uvođenje inovativnih financijskih mehanizama.

Svjetska banka trenutno provodi regionalnu analizu stanja energetske učinkovitosti za slijedeće članice Europske unije – Hrvatsku, Poljsku, Rumunjsku te Bugarsku. Projekt namjerava analizirati učinkovitost postojećeg nacionalnog okvira za energetsku učinkovitost, nadležnih institucija te procijeniti postojeće nacionalne programe koji u fokusu imaju upravo poticanje energetske učinkovitosti, a kako bi se odredio okvir za daljnje aktivnosti. Svrha analize je i predložiti nove mehanizme financiranja energetske obnove rezidencijalnih zgrada te zgrada javne namjene. Promatrati će se i učinak mogućih investicija u području energetske učinkovitost na oporavak nacionalnog gospodarstva te općenito podizanja svijesti vlasti te građanstva u području nužnosti provedbe ‘zelenih projekata’.

Konzultacije su proveli stručnjaci za energetiku iz jedinice za Europu i središnju Aziju, a tijekom sastanka putem video linka simultano je sudjelovao i glavni Ured Svjetske banke u Washington DC-u. Ispred REGEA-e, konzultacijama su prisustvovali ravnatelj agencije, Dr.sc. Julije Domac te voditeljica projekta na nivou Agencije, Tina Opalić.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top