Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Održan međunarodni skup Nove strategije i tehnologije za obuzdavanje klimatskih promjena – ususret COP20


Održan međunarodni skup Nove strategije i tehnologije za obuzdavanje klimatskih promjena – ususret COP20

Danas, 25. studenog 2014. godine, u hotelu Dubrovnik, održan je  međunarodni skup Nove strategije i tehnologije za obuzdavanje klimatskih promjena – ususret COP20. Događanje je organizirano zajedničkom suradnjom Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i Talijanskog instituta iz Zagreba s ciljem približavanja tema vezanih uz strateške smjernice te mjere državne i regionalne politike vezane uz smanjenje emisija ugljičnog dioksida te predstavljanje primjera dobre prakse koji mogu poslužiti kao nit vodilja u daljnjem razvoju projekata posvećenim ublažavanju klimatskih promjena.

Uz ostale eminentne predavače, skupu su nazočili i visoka delegacija talijanske regije Abruzzo na čelu s predsjednikom g. D‘Alfonsom, Nj.E. gđa. Emanuela D’Alessandro, Veleposlanica Republike Italije u Republici Hrvatskoj te ministar zaštite okoliša i prirode g. Mihael Zmajlović koji je svečano otvorio ovaj skup.

Ministar Zmajlović istaknuo je da je borba protiv klimatskih promjena prilika za razvoj gospodarstva temeljenog na niskim emisijama stakleničkih plinova.

Borba protiv klimatskih promjena ne može biti borba samo jedne države, jedne institucije, već je to posao koji zajednički moramo učiniti, zato suradnja ove dvije države, Italije i Hrvatske, jedno prijateljstvo, upravo i na ovom planu pokazuje kako to treba graditi i na globalnom planu. Posebno me veseli kako u Italiji možemo vidjeti konkretne primjere kako implementirati tzv. niskougljični razvoj koji s jedne strane doprinosi ostvarenju globalnih ciljeva, a s druge strane otvara prostor za nove tehnologije , otvaranje radnih mjesta ali i očuvanje radnih mjesta, zaključio je ministar zaštite okoliša i prirode g. Mihael Zmajlović.

U svom obraćanju sudionicima skupa Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske naglasio je kako treba smanjiti aktivnosti koje štete klimi, a razvijati projekte bazirane na obnovljivim izvorima energije, energetske učinkovitosti te ekološki održivih aktivnosti – na planiran i sustavan način koji štiti i jača društvenu i ekonomsku sigurnost ljudi.

Klimatske promjene, energetska politika, klimatska i okolišna politika su atribut. Mi radimo projekte radi ljudi i projekti su zapravo ono čime se u konačnici na temelju regulativa koje donose predstavnici  Vlada, mijenjaju klimatske promjene i klimatski uvjeti rada. Projektima u regiji Abruzzo i cijeloj Sjeverozapadnoj Hrvatskoj pokušavamo na to utjecati. Izjavio je ravnatelj Agencije, dr. sc. Julije Domac.

Održano je i više stručnih izlaganja na kojima su predstavljene mjere državne politike i primjeri dobre prakse u Hrvatskoj i Italiji. Niskougljičnu strategiju Republike Hrvatske predstavila je Marija Šćulac Domac, pomoćnica Ministra zaštite okoliša i prirode. Sa druge strane talijanska iskustva u ovom području predstavila je Maria Gaeta, istraživač Nacionalne agencije za nove tehnologije, energiju i održivi razvoj (ENEA). Završno izlaganje o masterplanu javne rasvjete Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije imao je Ivan Pržulj, pomoćnik Ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Cilj ovog skupa bio je upozoriti na probleme neučinkovitog korištenja prirodnih resursa i prekomjernog štetnog utjecaja na klimu; poseban naglasak stavljen je na značaj regionalne suradnje pri izradi i promicanju projekata energetske učinkovitosti, sa zajedničkim ciljem smanjenja troškova energije i osiguranja čišćeg okoliša.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top