Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Održan drugi redovni sastanak projekta EE CULTURE u Sloveniji


Održan drugi redovni sastanak projekta EE CULTURE u Sloveniji

Projekt je financiran iz programa IPA prekogranična suradnja Hrvatska – Slovenija. Osim REGEA-e koja je ujedno i vodeći partner, na projektu sudjeluju Krapinsko-zagorska županija, Zavod Energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in Koroško te općine Velenje i Celje.

Riječ je o projektu koji se bavi primjenom načela energetske učinkovitosti u kulturnoj baštini te poticanjem korištenja biomase u prekograničnom području HR-SLO. Projekt EE CULTURE je investicijski projekt sa planiranim ulaganjima u građevinske radove. Osnovna aktivnost u sklopu projekta EE CULTURE koja predstavlja temelj za postizanje svih neposrednih učinka i rezultata projekta jest rekonstrukcija dvaju objekata kulturne baštine, obnova Županijske palače u Krapini te Vile Rožle u Velenju. Ova cjelovita rekonstrukcija javnih objekata u skladu sa nisko-energetskim principima, uključuje različite vrste zahvata – od sanacije toplinske ovojnice vanjskih zidova, zamjene vanjske stolarije, rekonstrukcije sustava grijanja do rekonstrukcije krovišta i slično.

Na sastanku, čiji je domaćin bila općina Velenje, definirali su se novi rokovi aktivnosti za pripremu i provedbu projekta na prekograničnom području Slovenije i Hrvatske. Sastankom je upravljao vodeći partner, REGEA. Teme o kojima se raspravljalo vezane su uz proračun projekta, eventualne promjene u proračunu, zatim aktivnosti iz radnih paketa 2. i 3., te razdoblja izvještavanja samog projekta. Svrha sastanka bila je ocijeniti napredak djelovanja, a u središtu zanimanja bile su najhitnije aktivnosti, rokovi i zastoji. Nastavljena je i interaktivna rasprava o tehničkim pitanjima vezana za rekonstrukciju objekata, 1 u HR, 1 u SLO.

Glavni cilj ovog projekta je obnoviti dva objekta kulturne baštine uvođenjem mjera energetske učinkovitosti kako bi se smanjila potrošnja energije u tim objektima te unaprijedio boravak ljudi uz povećanje toplinske ugodnosti, na ovaj način stvorit će se povoljniji uvjeti za revitalizaciju kulturne baštine u prekograničnom području HR-SLO.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top