Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Keep Warm


S provedbom je krenuo još jedan ambiciozan projekt financiran iz programa H2020. Četvrti je to Horizonov projekt u kojem trenutno sudjelujemo.

11. i 12. travnja u Energetskom centru Bračak održao se službeni početak Europskog projekta pod nazivom „KeepWarm“ pod okriljem programa Obzor 2020 kojemu je glavni cilj unaprjeđenje centraliziranih toplinskih sustava u 7 zemalja – Austrija, Češka Republika, Hrvatska, Latvija, Slovenija, Srbija i Ukrajina. „KeepWarm“ je izabran kao najbolji projekt među 16 prijavljenih projekata. REGEA u sklopu projekta ima važnu ulogu voditelja jednog od radnog paketa – podrška „pilot projektima“ u osiguravanju investicija, kao i odgovornost za vođenje projekta u RH uz pomoć FSB-a.

Kroz dva dana održavanja sastanaka i opširnih diskusija, usklađeni su ciljevi i zadaci svih 11 partnera u projektu, unaprijeđeni su upitnici s kojima će se skupljati podaci potrebni za izradu poslovnih planova renovacije toplinskih sustava.

Velika inovativnost ovog projekta je cilj osiguravanja minimalno 16 investicija energetske renovacije i implementacije obnovljivih izvora energije u odabranim pilot projektima u navedenim zemljama. Kroz projekt, osigurana su sredstva za obuku minimalno 450 zaposlenika u toplinskim sustavima, kako u tehničkom, tako i u ekonomskom i organizacijskom području te edukacija minimalno 95 zaposlenika za izradu poslovnih planova.

Bitno je naglasiti da će svi programi treninga biti posebno oblikovani za specifične potrebe svakog izabranog centraliziranog toplinskog sustava te će se pratiti potrebe tržišta. Za kraj, treba spomenuti i da su usuglašeni i glavni indikatori uspješnosti ovog projekta nakon njegove implementacije – poticanje energetske uštede od 500 GWh, proizvodnja energije iz obnovljivih izvora energije od 1250 GWh te smanjenje emisije CO2 od 1390000 tona na godišnjoj bazi.

Koordinatori projekta, GIZ (Deutsche Gesellschaft Fur Internationale Zusammenarbeit), kao i svi partneri projekata izrazili su veliki optimizam u ispunjavanju svih projektnih ciljeva te prepoznali veliki potencijal za odličnu suradnju na temelju viđenog kroz dva dana razgovora u Energetskom centru Bračak.

Marko Čavar, REGEA

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top