Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Hrvatska na 2,84%, Slovenija na 7,20%


Hrvatska je do sada uspjela realizirati 2,84% sredstava iz EU fondova za projekte energetske učinkovitosti dok je Slovenija na 7,20%.

Hrvatske i slovenske energetske agencije sastale su se danas u Mariboru kako bi podsjetile na brojke, no i pokazale da njihova suradnja nije samo slovo na papiru. Svih 12 energetskih agencija zapošljava 120 ljudi, vrhunskih stručnjaka koji su posljednjih 9 godina ukupno realizirali 200 milijuna eura investicija. Projekti obnove javne rasvjete, foto naponskih elektrana, hidro naponskih elektrana, obnove škola, vrtića…Stavimo li to u usporedbu s današnjim postotcima vidljiv je doprinos i snaga energetskih agencija obje države.

Sredinom ljeta energetske agencije Slovenije i Hrvatske uputile su pismo na Službu vlade za EU fondove Republike Slovenije i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s prijedlogom da se područje Slovenije i Hrvatske zajedno promovira kao financijsko područje te da se donese jači financijski okvir za teme energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Pismo je dobilo i potporu 130 gradova i općina Hrvatske i Slovenije.  Formalni odgovor još nije stigao, no ono što se očekuje je da u idućem raspisu prekograničnih natječaja projekti energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije dobiju svoje mjesto kako bi se uspjeli realizirati zajednički i veliki projekti.

Ključ je u okrupnjavanju projekata. Realizacija će biti znatno jeftinija, a rezultati projekata veći. Ono što je cilj energetskih agencija, između ostalog, je da upravo otvaraju vrata privatnom sektoru i pronalaze im posao. Ideja ima, no ono što nedostaje s obje strane je jasniji i jači financijski okvir za projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije.

Problemi u Hrvatskoj i Sloveniji su vrlo slično, a suradnja da se problemi otklone i riješe je logičan potez 12 energetskih agencija.

Zaključak današnjeg zajedničkog sastanka očekivanje skorog odgovora nadležnih institucija kojima su uputile pismo, te novih prekograničnih natječaja.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top