Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Strateški bismo se trebali odlučiti za obnovljive izvore energije


Strateški bismo se trebali odlučiti za obnovljive izvore energije

Na otvaranju Sajmova energetske učinkovitosti koji se održavaju na Zagrebačkom velesajmu od 22. do 25. travnja, novinarka Privrednog vjesnika je razgovarala s Julijem Domcem, ravnateljem Agencije. Cijeli intervju se nalazi ovdje, a u nastavku ga prenosimo u cijelosti.

Povod za razgovor bile su radionice koje je ova agencija organizirala u sklopu sajma, a na kojima je bilo riječi o tomu kako financirati i provoditi projekte primjenom principa Ugovora o energetskom učinku.

Koja je uloga REGEA-e?

Naš je zadatak da identificiramo projekte, stvorimo uvjete, osiguramo financiranje, osiguramo znanje u provedbi projekata… Bez obzira radilo se tu o pravnim, tehničkim ili bilo kakvim drugim učincima, naš je zadatak da stvorimo tržište kako bi projektanti i izvođači radova bili u prilici odraditi svoj dio posla.

REGEA je bila nositelj projekata nekolicine projekata financiranih iz europskih fondova. Koliko ste sredstava do sada povukli?

Djelujemo sedam godina na području četiri županije Sjeverozapadne Hrvatske, a sve više i na području cijele Hrvatske. Do sada smo povukli preko 300 milijuna kuna na različitim projektima. Naši su projekti uključivali od prijenosa znanja, edukacija, dizanja kapaciteta, do vrlo konkretnih investicija. Samo prošle godine smo s našim partnerima – gradovima i općinama, izgradili pet zgrada gotovo nulte potrošnje energije. U ovom trenutku gradi se prva hrvatska općinska toplana na biomasu u Pokupskom i to su najbolji pokazatelji uspješnosti REGEA-e.

Koji je Vaš stav oko obnovljivih izvora energije?

Mislim da je Hrvatska izuzetno bogata obnovljivim izvorima energije i iz nekog čudnog razloga nedostaje nam hrabrosti i vizije da odlučimo da želimo u budućnosti biti zemlja koja se u potpunosti ili u većoj mjeri oslanja na obnovljive izvore energije. Sve priče o ograničenosti, troškovima su samo isprike i mislim da se mi kao društvo, kao država, moramo strateški za to odlučiti i takvu strategiju i provoditi.

Što je najveći problem u razvoju energetskih projekata u Hrvatskoj? Je li Europska unija olakšala ili otežala proces?

Ulazak u EU je sasvim sigurno olakšao proces. Lakše je dobiti znanje, informacije, tehnologije… Međutim, ni EU ni nitko drugi ne može napraviti naš dio posla. Mi se još uvijek mučimo s kompliciranom legislativom, netransparentnim postupcima, lošim funkcioniranjem državne uprave te manjkom jednostavnih, praktičnih i lako provedivih zakonskih rješenja.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top