Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Climathon Zagreb, 26 – 27. listopada 2018. – Zagreb Cooling


Promjena klime dinamički je proces i normalna pojava na Zemlji kroz povijest. Promjena klime intenzivirala se uslijed antropogenog utjecaja. Zadnji IPCC (Intergovernmental Panel for Climate Change) izvještaj jasno pokazuje da je izazov zadržavanja rasta globalne temperature ispod 2°C toliko velik da je teško uopće pojmiti razinu i obuhvat potrebne kolektivne transformacije kako bismo taj cilj postigli. Za pokretanje radikalnih promjena imamo 10 godina u svim sektorima, ali prije svega za promjene u načinu razmišljanja i odlukama koje donosimo svakodnevno, polazeći svatko od sebe.

Gradovi su mjesta gdje učinci klimatskih promjena najviše dolaze do izražaja, ali i gdje su mogućnosti za održiviju verziju napretka veće i gdje aktivnosti sprečavanja i smanjenja učinaka klimatskih promjena mogu imati najznatniji, a ujedno i najmjerljiviji učinak – primjerice: bolja kvaliteta zraka, zelenije četvrti koje vode ka poboljšanom fizičkom i psihičkom zdravlju, smanjenoj stopi energetskog siromaštva i zdravijoj hrani. Gradovi u suradnji s njihovim stanovnicima mogu napraviti razliku, mogu biti pokretači promjene. Climathon je platforma zamišljena da omogući odlučnim građanima da se uključe u rješavanje klimatskih izazova razrađujući svoje ideje i da dopru na inspirirajući način do šire zajednice.

Ove je godine Climathon prvi put organiziran u Republici Hrvatskoj, a Grad Zagreb bio je jedan od više od 120 gradova u svijetu u kojima se Climathon održao u isto vrijeme. Climathon u Zagrebu organizirao je konzorcij koji čine lokalni Climate KIC HUB: Sveučilište u Zagrebu, Zagrebački inovacijski centar i REGEA. Grad Zagreb za prvi je Climathon postavio izazov urbanih toplinskih otoka. Sukladno pravilima, izazove koji se na Climathonima rješavaju postavljaju gradovi, te je tako Grad Zagreb postavio izazov urbanih toplinskih otoka. Poznata je činjenica da su zbog visokog stupnja urbanizacije gradovi topliji i do nekoliko stupnjeva od njihove okoline, što ste često mogli i primijetiti kada bilo odlazite iz grada ili u njega dolazite. Te razlike mogu biti 3–5°C, a ponekad i više. Dodatno, zbog određenih specifičnosti, pojedini dijelovi grada mogu biti još topliji i nazivaju se urbanim toplinskim otocima. Promjena klime uzrokuje pojačanje određenih ekstremnih vremenskih situacija, pa tako i intenzitet i trajanje toplih i vrućih dana što direktno utječe na pojavu urbanih toplinskih otoka.

Sama tema pobudila je velik interes raznih skupina društva pa su se tako među prijavljenima za sudjelovanje našli studenti, profesionalci u ovom području, liječnici, znanstvenici iz drugih područja kao i pripadnici drugih skupina društva koji su prije svega izrazito osviješteni za probleme klimatskih promjena i društveno su angažirani. Ukupno je na Climathonu sudjelovalo oko 40 natjecatelja u 6 formiranih timova. Sam događaj organiziran je u formi hackatona što znači da je trajao 24 sata tijekom kojih su se timovi pripremali da svoje ideje rješavanja ovog izazova predstave stručnom žiriju u formi pitcha u četiri minute koje su im dane za izlaganje, nakon čega su imali još jednu minutu za pitanja žirija. Uvod u temu i stručnu potporu sudionicima Climathona omogućio je stručni mentorski tim u sastavu: dr. sc. Ivana Herceg Bulić (PMF – Geofizika), dr. sc. Mladen Maradin (PMF – Geografija), Tomislav Novosel, dipl. ing. (FSB), Nives Mornar, dipl. ing. (Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba) i dr. sc. Zorana Sedlar (HPM).

Natjecatelji su bili iznimno motivirani i kreativni te je stručni žiri imao zahtjevan zadatak odabrati dva rješenja za koja su bile predviđene nagrade. Prvu je nagradu osvojio tim ShadePot sastavljen od studenata PMF-a – Geofizike. Za svoje rješenje dobili su 15.000 HRK koje je dodjelio Grad Zagreb i 6 mjeseci korištenja co-working prostora ZICER-a. Drugo mjesto osvojio je tim Treespot u šarolikom timu studenata, liječnika i profesionalaca, a osvojili su nagradu korištenja co-working prostora ZICER-a u trajanju od 6 mjeseci.

Na nama, organizatorima Climathona, sada je zadatak da energiju i želju za razvijanjem svojih rješenja koju su pokazala dva nagrađena tima, podržimo i pružimo timovima sve potrebno da svoje ideje dovedu do konkretnog rješenja jer inovacije u području klimatskih promjena ključne su za održivu budućnost.

PS. Vidimo se na Climathonu i dogodine, s nekom novom temom, novim mentorima, ali s jednakim entuzijazmom i odlučnošću za promjenama!

Autor: Miljenko Sedlar, dip.ing

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top