Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

BUILD-UP portal o projektu SUSTAINCO


BUILD-UP portal o projektu SUSTAINCO

Projekt SUSTAINCO tema novosti BUILD-UP portala za mjesec studeni

Energetski gotovo nulta gradnja (eng. Nearly Zero Energy Building – NZEB) bazira se na integraciji visokog stupnja energetske učinkovitosti i sustava obnovljivih izvora energije, što preostale energetske potrebe ovih zgrada čini neznatnim (gotovo nultim). BUILD-UP portal naglašava potrebu za velikim iskorakom u načinu gradnje kako bi se zadovoljila Direktiva Europske komisije o energetskim svojstvima zgrada (Energy performance of Buildings Directive EPBD 2010/31/EU). U svrhu pomoći u ostvarenju ciljeva zadanih Direktivom, program Inteligentna energija za Europu (IEE)  pokrenut od strane Europske komisije potpomaže projekte s navedenom tematikom.

Početkom ove godine, svi zainteresirani su putem BUILD-UP portala bili detaljno upoznati s projektom SUSTAINCO (Sustainable Enegry for Rural Communities) kao primjerom IEE projekta na temu energetski gotovo nulte gradnje. Projekt SUSTAINCO od mjeseca travnja 2012. koordinira REGEA te pritom surađuje s brojnim uspješnim europskim energetskim agencijama i ostalim institucijama kao partnerima projekta. Budući da je do kraja 2018. godine potrebno postići energetski gotovo nulti standard gradnje za zgrade javne namjene, a do kraja 2020. za sve zgrade, projekt SUSTAINCO zadužen je za promicanje Direktive postavljenjem primjera takve gradnje na području Sjeverozapadne Hrvatske.

Ovog puta, BUILD-UP portal donosi više informacijama o dosadašnjim rezultatima pet projekata NZEB tematike, među kojima se nalazi i SUSTAINCO. Putem poveznice u nastavku, jednostavno se pristupa članku i dobiva uvid u zanimljive dokumente proizašle iz projekta – informacije o razini implementacije NZEB standarda u legislativu partnera sudionika projekta, postojećim mehanizmima financiranja, parametrizaciji gradnje i rekonstrukcije po NZEB principu, kao i prvi objavljeni primjeri dobre prakse.

Više informacija:

http://www.buildup.eu/news/37576

 

Više o projektu SUSTAINCO:

http://www.sustainco.info

http://www.buildup.eu/news/31479

http://www.buildup.eu/sites/default/files/content/Overview%20article%20IEE%20projects%2011042013.pdf

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top