Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Bračak – potpisan ugovor o financiranju projekta


Bračak - potpisan ugovor o financiranju projekta

U četvrtak, 03. rujna 2015. godine u Krapini je potpisan ugovor o neposrednom sudjelovanju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u financiranju projekta Uspostava Energetskog centra Bračak kao regionalnog centra izvrsnosti i znanja za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Ugovor su potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller.

Ovom prilikom, župan Željko Kolar istaknuo je da je Krapinsko-zagorska županija jedan od lidera u Republici Hrvatskoj kad je riječ o energetskoj  učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. „Uočili smo potrebu za osnivanjem jednog takvog centra, koji će davati stručnu i logističku potporu, ne samo Krapinsko-zagorskoj županiji i zagorskim jedinicama lokalne samouprave, već i u regiji. Za projekt smo dobili veliku potporu sa područja čitave Hrvatske, ali i inozemstva. Osim Grada Zagreba, Istarske županije, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Primorsko-goranske, Varaždinske, Virovitičko-podravske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, projekt je podržan i od struke iz Europe i to samo potvrđuje da je trud Krapinsko-zagorske županije i REGEA-e na području energetske učinkovitosti zaista prepoznat. Posebno se zahvaljujemo Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu zaštite okoliša i prirode te Fondu za zaštitu okoliša, koji nas prati godinama na našim projektima, a pogotovo na projektu Bračak, kojeg će financirati u 100%-tnom iznosu do 24 milijuna kuna“, rekao je župan Kolar te dodao kako projekt ima dodanu vrijednost, s obzirom da će dvorac Bračak, koji je dio povijesno-kulturne baštine Zagorja, biti obnovljen i sačuvan.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Mueller pohvalio je suradnju sa Krapinsko-zagorskom županijom, koja u suradnji sa REGEA-om izvrsno priprema projekte. „Svi projekti na kojima smo dosad surađivali sa Krapinsko-zagorskom županijom bili su u visokoj fazi pripremljenosti, što je ponovno potvrđeno i na projektu Bračak, s kojim se kreće u realizaciju odmah nakon potpisivanja ugovora“, rekao je direktor Sven Mueller te je dodao da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost tijekom ove godine odobrio potpore za energetsku obnovu i obnovljive izvore energije za 20 tisućakućanstava u Republici Hrvatskoj.

Pomoćnica ravnatelja REGEA-e Ivana Horvat istaknula je da će kod uređenja dvorca Bračak naglasak biti na niskoenergetskoj gradnji, odnosno da će mjere energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije biti maksimalno primijenjene. „Spomenula bih ugradnju dizalice topline, kogeneracijski sustav za proizvodnju toplinske i električne energije, ugradnju toplinske izolacije s unutarnje strane te izgradnju punionice za električna vozila. Također, u sklopu Centra bit će uspostavljen poduzetnički inkubator za tvrtke koje se bave područjem energetike“, rekla je Ivana Horvat.

Nakon svečanog potpisivanja u Krapini, sa predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost obiđeno je gradilište dvorca Bračak gdje se uz stručno vodstvo voditelja gradilišta i glavnog nadzornog inženjera prošlo kroz sve tekuće i buduće aktivnosti. Završetak radova očekuje se krajem 2016. godine što već sada s nestrpljenjem očekujemo.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top