Započinje projekt Revitalizacija i energetska obnova Donjeg Grada!

Započinje projekt Revitalizacija i energetska obnova Donjeg Grada!

Gradonačelnik grada Zagreba g. Milan Bandić i ravnatelj Agencije dr.sc. Julije Domac potpisali su ugovor o pripremi i vođenju novog kapitalnog projekta

Zagreb, 28. ožujka 2014. pred čelnim ljudima Grada Zagreba i upravom Zagrebačkog Holdinga, potpisan je ugovor kojim se napokon kreće u sustavno rješavanje velikog izazova koji stoji pred Gradom Zagrebom.

Revitalizacija i energetska obnova Donjeg grada kapitalni je projekt koji u mnogočemu nadilazi okvire same obnove zgrada bez obzira na njihovu kategoriju i način korištenja. Donji grad je srce Grada Zagreba, njegovo najuže središte s brojnim točkama od posebnog značenja – u gospodarskom, povijesnom, kulturnom, turističkom i svakom drugom pogledu. Riječ je o najgušće naseljenom dijelu grada u kojem je koncentrirana glavnina javnog, a posebno kulturnog života Zagreba. Proteže se na 301,64 ha od Kvaternikova trga i Heinzelove ulice na istoku do Ulice Republike Austrije na zapadu, odnosno od Ilice, Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićeve i Vlaške ulice na sjeveru do željezničke pruge na jugu. Na sjeveru graniči s Gradskom četvrti Gornji grad – Medveščak, na istoku s Maksimirom i Peščenicom – Žitnjakom, na jugu s Trnjem, a na zapadu s Trešnjevkom – sjever i Črnomercem. Prema Popisu stanovništva iz 2011. na području Donjeg grada živi 37.024 stalnih stanovnika u 16.556 kućanstava, a nalazi se 23.634 stanova.

U skladu s definiranim ciljevima projekta, rok za dovršenje pripremne faze je prosinac 2014. godine, nakon čega je predviđen početak provedbene faze s ciljem da se do lipnja 2015. započne obnova 10 pilot zgrada ukupne površine 10-15.000 m2. Dugoročni ciljevi obuhvaćaju obnovu 10% zgrada do 2020. odnosno 30% zgrada do 2030.