Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zanima Vas Ugovor o energetskom učinku (EPC)?


Zanima Vas Ugovor o energetskom učinku (EPC)?

Prva web stranica u svrhu pružanja informacija o ESCO i EPC-u je upravo osposobljena!

Informacije o ESCO i EPC-u od sada su dostupne na jednom mjestu http://eesi2020.eu/hr/ Web stranica je uspostavljena u okviru EU projekta EESI 2020 – Europska inicijativa za energetske usluge. Cilj projekta je postizanje ušteda energije u Uniji u iznosu od 20% i to upravo značajno većim korištenjem Ugovora o energetskom učinku (EPC).

Kako je i naglašeno u novoj Direktivi o energetskim uslugama (2012/27/EU), energetske usluge poput Ugovora o energetskom učinku važan su alat za energetsku rekonstrukciju zgrada i za unaprjeđenje javnih infrastruktura. Međutim, iako su se mnogi europski gradovi obvezali na aktivnosti vezane uz uštedu energije, postoje prepreke koje ometaju korištenje EPC-a. Prepreke su uglavnom ne-tehničke prirode, poput nedostatka sustavnih informacija, povjerenja, postupaka nabave te nepostojanja kapaciteta tržišta i projektnih facilitatora.

Kako bi se pozabavio tim preprekama, projekt EESI 2020 cilja na pružanje podrške velikim gradovima i metropolitanskim regijama u sustavnoj provedbi EPC projekata – u sklopu projekta sudjeluje 9 europskih metropola kao što su Berlin, Prag, Barcelona, Oslo, Dublin, a među njima i Zagreb.

Projekt koordinira BEA – renomirana berlinska energetska agencija koja djeluje već 20 godina, zapošljava 55 djelatnika, a 2011. ostvarila je promet od preko 8,9 milijuna eura. Partner projekta sa hrvatske strane je REGEA, a da mislimo ozbiljno u vezi EPC-a pokazuje i činjenica da smo prvi od 9 europskih partnera uspostavili web stranicu spremnu za pružanje informacija.

 

 

 

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top