Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Zahvaljujemo na sudjelovanju na prvoj regionalnoj konferenciji o nZEB standardu gradnje!


Zahvaljujemo na sudjelovanju na prvoj regionalnoj konferenciji o nZEB standardu gradnje!

Dragi kolege i prijatelji, najljepše zahvaljujemo što ste nam se pridružili u razmjeni znanja o najnovijim trendovima u održivoj gradnji i što nas podržavate u zajedničkom cilju promocije zgrada gotovo nulte energije!

U organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenjam, 13. svibnja u prostoru hotela Dubrovnik Palace u prekrasnom Dubrovniku, održana je prva Regionalna konferencija o novom standardu gradnje zgrada gotovo nulte energije Nearly-zero Energy Buildings (nZEB). Konferencija je održana u sklopu aktivnosti međunarodnog IEE projekta SUSTAINCO (eng. Sustainable Energy for Rural Communities), čiji je Agencija koordinator od 2012. godine te je pružila jedinstvenu priliku informiranja o primjerima najbolje prakse na području RH i EU, samim projektima gradnje i rekonstrukcije zgrada gotovo nulte energije, kao i o financiranju tih projekata, od strane vodećih stručnjaka iz cijele Europe.

U toku konferencije naglašen je kratak rok za implementaciju nZEB standarda u nacionalno zakonodavstvo koji se za projekte gradnje i obnove javnih zgrada primjenjuje s početkom 2019. godine, dok se za sve ostale zgrade primjenjuje od 2021. godine.

O trenutnom stanju nZEB-a u RH i EU upoznali su nas predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH, Europske komisije – Izvršna agencija za malo i srednje poduzetništvo (EASME)), Ministarstva za ekologiju, održivi razvoj i energiju iz Francuske, Državnog zavoda za istraživanje na području graditeljstva, urbanizma i prostornog razvoja (BBSR) Saveznog ureda za graditeljstvo i prostorno uređenje Njemačke i Europskog instituta za svojstva zgrada (BPIE) iz Belgije.

Izuzetno zanimljiv bio je i moderirani panel stručnjaka s područja RH koji su raspravljali o pogodnostima koje standard gradnje zgrada gotovo nulte energije donosi za proizvođače građevinskog materijala, instalatere i izvođače energetski učinkovitih sustava i sustava obnovljivih izvora energije, načinima financiranja i poticanja takvih projekata te usklađivanju legislative RH s legislativom EU iz sektora graditeljstva.

Konferencija je zaključena stručnim seminarom na kojem su sudionici projekta SUSTAINCO iz Hrvatske (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske) i Irske (Regionalna energetska Agencija Tipperary) predstavili dosadašnje rezultate projekta dostupne svim zainteresiranima, namijenjene kako stručnjacima iz područja održive gradnje, tako i široj javnosti. Također, s ciljem prijenosa znanja i primjera najbolje prakse, prezentirani su i drugi uspješni projekti (FP6 Concerto projekt SERVE te IEE projekt EESI2020).

Nadamo se da smo uspješno potaknuli razmjenu znanja, iskustava i najbolje prakse na području održive gradnje te povezivanje svih dionika u gradnji u zajedničkoj svijesti da se strožim standardom gradnje od propisanog mogu postići puno veće uštede energije i troškova, uz znatno veću isplativost investicije i stupanj udobnosti.

Pozivamo Vas da prezentacije preuzmete na službenoj stranici konferencije:

https://regea.org/nzeb2014/hr/program-konferencije.html

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

REGEA-BIJELI-01

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske

GLAVNI URED
Andrije Žaje 10
10 000 Zagreb
T +385 1 3098 315
F +385 1 3098 316

URED KARLOVAC
Jurja Haulika 14
47 000 Karlovac
T +385 (0)47 649 450

URED BRAČAK
Bračak 4
49210 Zabok
T +385 (0)49 658 550

KONTAKT ZA MEDIJE
Ivana Belić
ibelic@regea.org
 

OIB/VAT broj: HR93298204867
IBAN:HR8423600001101998301,  Zagrebačka banka d.d.
SWIFT: ZABAHR2X

Pratite nas!

Prijavi se na newsletter

Scroll to Top