1

Vrijedno priznanje Krapinsko-zagorske županije

Vrijedno priznanje Krapinsko-zagorske županije

Ponosimo se da je plaketa za doprinos promicanju ugleda i promociji KZŽ u zemlji i svijetu dodijeljena upravo – našoj Agenciji!

U povodu Dana Krapinsko-zagorske županije, vrijedno priznanje primili smo danas u Mariji Bistrici na svečanosti koju su uz predsjednicu Skupštine KZŽ gđu Vlastu Hubicki i župana KZŽ g. Željka Kolara uveličali i predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Zoran Milanović, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske prof. dr. sc. Branko Grčić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture g. Siniša Hajdaš Dončić, župan zagrebačke županije g. Stjepan Kožić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba gđa Sandra Švaljek te brojni saborski zastupnici, gradonačelnici i načelnici općina.

U prijedlogu nagrade koji potpisuju g. Zlatko Brlek, gradonačelnik grada Klanjca i g. Jasmin Krizmanić, načelnik općine Gornja Stubica navodi se:

Temeljem javnog poziva na podnošenje prijedloga za dodjelu priznanja Krapinsko-zagorske županije (KLASA: 021-04/13-01/50, URBROJ: 2140/01-01-13-2 od dana 20. prosinca 2013. godine), predlažemo da se obzirom na izuzetan doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije priznanje Krapinsko-zagorske županije za 2013. godinu dodijeli Regionalnoj energetskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske…

…Osnovni cilj i uloga Agencije jest promoviranje i poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera energetske učinkovitosti. U tom smislu, potrebno je istaknuti kako je upravo Krapinsko-zagorska županija zajedno sa Agencijom 2011. godine, prva u Hrvatskoj, krenula s višegodišnjem programom poticanja mjera energetske učinkovitosti na stambenim objektima fizičkih osoba. Pod mjerama energetske učinkovitosti koje se subvencioniraju smatraju se ugradnja vanjske stolarije i toplinske izolacije vanjskih zidova. Na temelju prikupljenog iskustva kroz raniju provedbu projekta, ali i s obzirom na sve veće zanimanje javnosti za primjenu mjera energetske učinkovitosti kao i porast cijena energenata u Hrvatskoj, nastavilo se sa provedbom i u 2013. godini i to proširenjem broja korisnika. Na ovaj način Krapinsko-zagorska županija i Agencija, putem djelovanja na vlastitom području preuzimaju ključnu ulogu u energetski održivom razvoju našeg društva. Natječaj kojeg je Agencija operativno provodila tijekom 2013. godine polučio je do sada najveći uspjeh sa 57 realiziranih mjera energetske učinkovitosti, a vrijednost projekta procijenjena je na oko 3,6 milijuna kuna.

Posebno treba istaknuti da je tijekom 2011. godine Krapinsko-zagorska županija zajedno sa Agencijom započela veliki projekt ulaganja u poboljšanje energetske učinkovitosti osnovnih škola na svojem području ukupno vrijedan više od 10 milijuna kuna, koji je do danas jedinstveni primjer u Hrvatskoj. Na ukupno 10 osnovnih škola (OŠ Pavla Štoosa – Kraljevec na Sutli, PŠ Hum Stubički, OŠ Donja Stubica, OŠ Antuna Mihanovića – Klanjec, OŠ Đure Prejca – Desinić, OŠ Ante Kovačića – Zlatar, OŠ Ljudevita Gaj – Mihovljan, OŠ Krapinske Toplice, OŠ Sveti Križ Začretje, OŠ Side Košutić – Radoboj) izvršeni su brojni radovi – zamjena vanjske stolarije, izgradnja toplinske ovojnice, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, rekonstrukcija kotlovnice te pilot projekt ugradnje geotermalne dizalice topline za grijanje. Provedbom projekta znatno su smanjeni troškovi grijanja i održavanja te je postignuta visoka razina udobnosti i kvalitete rada za djelatnike i učenike…

Početkom prošle godine – 22. siječnja 2013. u Bruxelles-u, organiziranja je konferencija od strane glavnog organizatora Agencije, uz potporu Federacije europskih regija i energetskih agencija – FEDARENE, Misije Republike Hrvatske pri Europskoj Uniji te Hrvatske gospodarske komore. Konferencija EU regije dočekuju Hrvatsku u EU – izazov održive energije za sve(EU regions meet Croatia in the EU – Sustainable Energy Challenge for All), održana je ususret pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, a kako bi se doprinijelo ugledu i promociji Hrvatske, s naglaskom na županije osnivače Agencije. Skup je prije svega bio posvećen energetici, ulaganjima u energetske projekte, energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije. Popis odazvanih vodećih ljudi Europske komisije bio je uistinu impresivan – zastupnici Europskog parlamenta, načelnici uprava Europske komisije, prva potpredsjednica Odbora regija EU Mercedes Bresso, William Gillett, moderator skupa i voditelj odjela Europske agencije za natjecanje i inovacije, visoki predstavnik Europske komisije Raphael Goulet, voditelj odjela za Hrvatsku, Austriju i Italiju unutar Uprave za regionalnu politiku te brojni drugi. Impresivna je i lista europskih regija, ali i njihovih dostignuća koja su pokazana na konferenciji. Uz dva europska parlamentarca (Sir Graham Watson iz Velike Britanije te Phil Prendergast iz Irske) svoje su rezultate pokazali direktori i vodeći stručnjaci energetskih agencija Berlina, Gornje Austrije, Baskije, jugozapadne Engleske i Irske. Važnost suradnje svih regija unutar nove, proširene Europe izrazila je Mercedes Bresso, prva potpredsjednica Odbora regija, riječima Samo zajedno u Europi možemo uspjeti. Regije trebaju djelovati usklađeno kako bi energetska učinkovitost i obnovljivi izvori energije postali prioritet transparentne energetske politike. Na putu koji je pred Hrvatskom, ali i svim regijama Europe političari na svim razinama trebaju raditi zajedno kako bi se ostvarile razumne cijene energenata…

…Promicanje ugleda Krapinsko-zagorske županije u Europskoj Uniji, nastavljeno je i nakon konferencije u Bruxelles-u. Djelatnici Agencije stupili su u kontakt sa međunarodnim konzorcijem globalne PR agencije Grayling, konkretno predstavnicima središnjeg ureda u Bruxelles-u. Naime, tijekom 2013-e, Europska komisija je odobrila višemilijunski EU projekt Croatia in the EU kao bi razbila mitove i predrasude o proširenju, posebice prije pristupanja Hrvatske u EU, a u sklopu čijeg je konzorcija PR agencija Grayling preuzela ključnu promotivnu komponentu. Isticanjem uspješne suradnje sa svojim županijama osnivačima koja je polučila brojne nagrade – ManagEnergy nagrada, European Solar Prize, djelatnici Agencije uspjeli su uvrstiti upravo projekte Krapinsko-zagorske županije u ovu veliku EU medijsku kampanju. Tim povodom djelatnici Agencije organizirali su radni posjet Hrvatskoj za grupu novinara iz 12 vodećih europskih medijskih kuća (kao što su Die Welt, Kurier, The Irish Times), ali i 19 visoko pozicioniranih predstavnika firmi u području energetike (predstavnici EUROCHAMBERS-a, Njemačke federacije za obnovljivu energiju, Isofotón-a te Metsa…) Zbog velikog broja značajnih sudionika, radni posjet je organiziran je na vrlo visokom nivou uz prisustvo veleposlanika Kraljevine Norveške u RH, Nj. E. Henrika Ofstada te visoki predstavnik Europske komisije iz Direktorata za proširenja Unije – Peter Polajner ispred dvorca Bračak, kao jednog od izabranih projekata. Predstavnici medija upoznati su sa tri uspješna projekta Agencije na području Krapinsko-zagorske županije – kućanstvom Brundala, korisnikom programa sufinanciranja I ja mogu imati solarne kolektore, obnovljenom osnovne škole Donja Stubica te Dvoracem Bračak. Govore okupljenima održali su domaćini – župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je naglasio važnost očuvanja kulturne baštine te gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek…

…Važno je spomenuti da je Agencija uz Krapinsko-zagorsku županiju kao domaćina događanja, u Tuheljskim Toplicama (Hotel Well) od 2. do 4. listopada 2013. godine organizirala konferenciju Sustainable Energy Finance and Investment Summit – CROENERGY2013 koja je okupila vodeće stručnjake iz energetskog i financijskog sektora (Europska banka za obnovu i razvoj, Europska investicijska banka, Zagrebačka banka, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) kao i predstavnike Europske Komisije, nadležna ministarstva, osnivače Agencije, predstavnike lokalne i regionalne samouprave te domaće i strane investitore i poduzetnike. Konferenciju je podržalo Europsko udruženje energetskih agencija i regija (FEDARENE) te program ManagEnergy Europske komisije, a skup se održao pod posebnim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Ive Josipovića koji je i svečano otvorio Konferenciju. Govoreći na temu važnosti energetske učinkovitosti prisutnima na otvaranju konferencije CROENERGY2013 obratili su se ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, član ENVE komisije – Odbor regija Europske unije Michel Lebrun, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenik glavnog tajnika FEDERANE Christian Labie i ravnatelj Agencije Julije Domac. Na konferenciji je sudjelovalo ukupno 352 sudionika iz 14 zemalja svijeta. Program konferencije tijekom tri dana pratilo je niz domaćih medija (vecernji.hr, Liderpress.hr, energetika-net.com, hrt.hr, croenergo.eu, poslovni.hr, itd.) ističući isti kao energetski događaj godine.

Nadalje, krajem 2013. godine Krapinsko-zagorska županija je u suradnju sa Agencijom pokrenula jedinstveni županijski program, prvi takve vrste u Hrvatskoj, kojim se povezalo gradove Donja Stubica, Oroslavje i Klanjec te općine Jesenje, Gornja Stubica, Stubičke Toplice i Radoboj s ciljem pripreme i provedbe projekata izgradnje područnih sustava grijanja na biomasu na području Krapinsko-zagorske županije. Namjera programa je zajedničkim djelovanjem kroz korištenje energije biomase, doprinijeti jačanju domaćeg gospodarstva, povećati udio korištenja obnovljivih izvora energije i utjecati na smanjenje troškova grijanja škola, vrtića i drugih javnih zgrada na području Krapinsko-zagorske županije. Na ovaj način Krapinsko-zagorska županija preuzima ključnu ulogu u energetski održivom razvoju na lokalnoj odnosno regionalnoj razini.

Brojnim aktivnostima koje su provođene u suradnji sa Krapinsko-zagorskom županijom u 2013. godini na regionalnoj, ali i na nacionalnoj i EU razini, Agencija je ostvarila značajan iskorak te ostvarila iznimne poslovne rezultate i izuzetno uspješno djelovala na povećanju ugleda, promociji i razvoju Krapinsko-zagorske županije. Uzevši u obzir sve navedeno, očito je da se radi i o kontinuiranom uspješnom radu kao i da se temeljem projekata koji su tijekom 2013. godine pokrenuti mogu očekivati uspješni rezultati i u godinama koje dolaze.