Vivihouse

Sjajan primjer korištenja održivih materijala u gradnji je prošlogodišnji (2021.) finalist Nagrada Novog Europskog Bauhausa (NEB), Vivihouse iz Austrije. Obnovljiv, ponovno upotrebljiv, reciklirajući i biorazgradiv. To su ključne riječi koje definiraju Vivihouse, koncept koji je bio među 30 finalista u kategoriji “Tehnike, materijali i procesi za izgradnju i dizajn” NEB Nagrada.

Ovaj zanimljiv i revolucionarni projekt, objedinjuje “sastavi sam” modularni sustav gradnje, čije komponente su održive i biorazgradive te ujedno štede i resurse. Riječ je o dugotrajnom i svestranom građevinskom kompletu koji je napravljen da traje, a njegova posebnost je i da se može rastaviti i ponovno sagraditi na različitim lokacijama, dosežući do šest katova.

Osim održivosti, koncept Vivihouse sadrži i komponentu uključivosti. Naime, ovaj modularni sustav gradnje spaja tehnološki i društveni napredak, a glavni cilj bio je približiti područje graditeljstva široj publici.

Vivihouse je stvoren kao kutija s alatima za planere, omogućujući im da samostalno dizajniraju i izvedu pristupačne eko-zgrade koje odgovaraju lokalnim uvjetima. Komplet za konstrukciju je modularan, tako da se bilo koji element može razviti i izgraditi zasebno.

Što se tiče materijala, drvo ima primarnu ulogu u nosivoj konstrukciji. Kao glavni materijal, koriste se također i bale slame, koje imaju nizak udio primarne energije (14 MJ/m³).

Vivihouse pristupa NEB načelu uključivosti kroz brojne načine:

  • Otvorene strategije za planere
  • Edukativne radionice za graditelje
  • Prilagodljivost i pristupačnost za korisnike i graditelje
  • Mogućnost dekonstrukcije u kombinaciji s ponovnom upotrebljivošću za potencijalno buduće generacije

Kuće/zgrade mogu smanjuju svoj ugljični otisak stavljanjem fokusa na obnovljive i prirodne materijale, a modularni sustav gradnje sjajan je putokaz. Modularne strukture mogu se ponovno koristiti, reciklirati i razgraditi, s malom potrošnjom energije i građevinskom površinom, fokusirajući se na kružnost i izgradnju zajednice kao temeljne vrijednosti.

Izvor: https://europa.eu/new-european-bauhaus/get-inspired/inspiring-projects-and-ideas/vivihouse_en

Slika 0.1 Vivihouse, Izvor: © European Union, 2021