Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Virtualna radionica za jedinice lokalne i regionalne samouprave


18. svibnja organiziramo višerazinski dijalog za razvoj Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za Republiku Hrvatsku.

Uprave nadležne za klimu i energetiku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u suradnji s Regionalnom energetskom i klimatskom agencijom Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) organiziraju višerazinski dijalog u sklopu ažuriranja Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana za Republiku Hrvatsku (NECP-a). Ovim putem, pozivamo Vas na sudjelovanje na zatvorenoj radionici za jedinice lokalne i regionalne samouprave koja će se održati virtualno putem platforme MS Teams u četvrtak 18.05.2023 s početkom u 9 sati.

Molimo Vas sudjelovanje potvrdite putem obrasca na poveznici: Link na prijavni obrazac

Datum: 18.05.2023

Vrijeme: 09:00 – 11:00

Za sva pitanja se slobodno obratite na mail: tnovosel@regea.org

Dnevni red radionice

09:00 – 09:10 Uvod REGEA
09:10 – 09:30 Što je to NECP i zašto je bitan MINGOR
09:30 – 10:15 Ključne mjere za jedinice lokalne i regionalne samouprave EIHP
10:15 – 10:50 Otvorena diskusija Svi, moderira REGEA
10:50 – 11:00 Zaključak i daljnji koraci REGEA

 

Pozadina i cilj višerazinskih dijaloga te radionice za jedinice lokalne i regionalne samouprave

Uredba Europskog parlamenta i Vijeća o upravljanju energetskom unijom i djelovanjem u području klime obavezuje sve države članice Europske unije na izradu Integriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NECP) kao i njihovo kontinuirano ažuriranje. Rok za izradu nacrta ažurirane verzije NECP-a je lipanj 2023., dok je rok za izradu konačne verzije lipanj 2024. godine. Jedan od obaveznih elemenata izrade NECP-a je i provedba višerazinskog dijaloga o klimi i energiji kako nalaže članak 11. spomenute Uredbe.

Svrha ove radionice je uključiti jedinice lokalne i regionalne samouprave u proces izrade NECP-a. Kroz radionicu će se participantima prezentirati pozadina i važnost NECP-a kao i ključne mjere koje će u njemu biti predložene. Jedinicama lokalne i regionalne samouprave će se zatim omogućiti komentiranje predloženih mjera na samoj radionici kao i nakon nje, kako bi se osiguralo da iste budu maksimalno ambiciozne te primjenjive.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top