Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Unutarnja rasvjeta spremna za novu školsku godinu


U tri škole Krapinsko-zagorske županije uspješno je okončana rekonstrukcija unutarnje rasvjete po ESCO modelu

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i ravnatelj Agencije dr.sc. Julije Domac povodom prvog dana nove školske godine, u ponedjeljak, 05. rujna 2016. godine posjetili su Osnovnu školu Zabok.

Osnovna škola Zabok jedna je od tri osnovne škole na području Krapinsko-zagorske županije koje su bile obuhvaćene 1,86 milijuna kuna vrijednim projektom rekonstrukcije unutarnje rasvjete. Osim u Osnovnoj školi Zabok, gdje su radovi bili vrijedni 967 tisuća kuna, energetski učinkovita rasvjeta postavljena je i u OŠ Donja Stubica, gdje su radovi bili vrijedni 462 tisuće kuna, te u OŠ Oroslavje, gdje je potrošeno 435 tisuća kuna.

Radovi koji su trajali tokom školskih praznika ove godine, predstavljaju krunu projekta koji je započeo 2015. godine izradom idejnog projektnog rješenja i prijavom projekta za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a iste godine potpisan je i ugovor sa Fondom te je pokrenut proces izrade i potpisivanja ESCO ugovora s odabranim ponuđačem. Samo definiranje ugovora je bilo vrlo zahtjevno obzirom da je to prvi puta da se unutarnja rasvjeta u osnovnim školama obnavlja na taj način. Kao dio ugovorne obveze, ponuditelj usluge je izradio projektnu dokumentaciju za izvođenje, a REGEA je izradila plan mjerenja i verifikacije ušteda. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio je 60% sredstava, dok je ostatak pokrio pružatelj energetske usluge, tvrtka Lipa Promet, koja će svoju investiciju naplatiti kroz energetske uštede u narednih 14 godina.

Postojeća rasvjeta u školama nije zadovoljavala standarde, a s druge strane, bila je skupa za održavanje i trošila je puno električne energije. Nakon dugih okupanih suncem ljetnih praznika učenici su se ponovno vratili u školu, gdje ih je dočekala nova energetski učinkovita i ekonomična te prije svega rasvjeta koja je zdrava za oči. Njihova sretna lica, najveća su nagrada, s ovim projektom nastavljamo dalje, ovo je tek početak jedne lijepe priče, gdje se po prvi puta unutarnja rasvjeta u školskim objektima renovirala po ESCO principu, gdje je u stvarnosti predmet nabave energetska usluga, ušteda energije, a ne direktna kupovina rasvjetnih tijela. Na taj način je pokazano, i dokazano, da su takvi projekti mogući u Hrvatskoj te se nadamo da će i u budućnosti Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati ESCO projekte na unutarnjoj rasvjeti osnovnih škola i poticati daljnji razvoj ovog inovativnog koncepta u Hrvatskoj.

U obilasku osnovne škole u Zaboku bili su i zamjenica župana Jasna Petek, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, pomoćnica ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Ivana Horvat, direktor tvrtke Lipa Promet Darko Balun te domaćin, ravnatelj Tomislav Polanović.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top