Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

U Krapinsko-zagorskoj županiji pokrenut Akceleracijski centar Bračak


14. srpnja 2022. održana je konferencija za medije u Energetskom centru Bračak na kojem su župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar i ravnatelj REGEAe (Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske) predstavili pokretanje Akceleracijskog centra Bračak.

Riječ je o inkubatoru i akceleratoru na Bračku koji se razvio iz potrebe za podrškom inovacijama u sektoru mobilnosti i klime.

U Akceleracisjkom centru Bračak koji svoje mjesto i ima u Energetskom centru, redovito će se, jednom godišnje, održavati hackathoni.

Prvi je tako predviđen za 3. i 4. listopad pod nazivom  NEB4INNOVATION, a sufinanciran je sredstvima EIT Urban Mobility te kroz natječaj New European Bauhaus provođen od strane KIC Climate.

Riječ je o 48-satnom događaju natjecateljskog karaktera, kojemu je cilj identificirati ideje koje se najbolje nose s izazovima mobilnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji. Dva pobjednička tima ući će u inkubacijski ciklus u trajanju od tri mjeseca, tijekom kojih će, uz financijsku i mentorsku pomoć, te ideje dovesti na višu razinu zrelosti.

Detaljan raspis izazova i sva potrebna pojašnjenja objavit će se najkasnije 31. srpnja u okviru Poziva natjecateljima koji će biti objavljen na stranicama REGEA-e i Poduzetničkog centra Krapinsko -zagorske županije.

Prve dvije teme koje ćemo ponuditi inovativnoj zajednici, start upovima i inovatorima, svom ovom kreativnom potencijalu mladih ljudi koje imamo u KZŽ, Zagorju i Hrvatskoj, bit će teme mobilnosti, teme prilagodbe na klimatske promjene, dakle ono što nas konkretno muči. Na taj način planiramo iskoristiti europska sredstva koja imamo na raspolaganju iz čak 3 fonda plus sredstva Krapinsko-zagorske, kako bismo dobili dobra rješenja koja će onda ući u inkubacijski postupak. Ovime ćemo u priču uvesti mlade, kreativne ljude, zadržati ih na našem području i dati im priliku da svoja znanja i vještine razvijaju uz mentorstvo ustanova kao što su poduzetnički inkubator, REGEA, naši europski partneri, da se razvijaju i u Zagorju rade prijekte koji onda stoje uz bok najboljim u Europi. – naglasio je ravnatelj REGEA-e Julije Domac.

Prijave će biti otvorene najmanje šest tjedana, a unutar navedenih izazova, prednost će imati ona rješenja koja uz poboljšanje mobilnosti nude i potencijal promjene ponašanja prema održivom korištenju resursa.

Ovaj projekt dio je jedne šire priče, nazvane Zagorje Green. U njoj zajedničkim snagama REGEA – e i Poduzetničkog centra i Krapinsko-zagorske županije uz potporu Zagorske razvojne agencije, educiramo i sukreiramo i pomažemo mladim startu upovima i razvojnim timovima da kreiraju određenu novu vrijednost u društvu., izjavila je direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša

Župan Krapinsko-zagorske županije nadovezao se te naglasio – U današnje se vrijeme novi izazovi svakodnevno otvaraju. I dok je globalno zatopljenje jedan izazov o kojem govorimo već godinama, a ne čini se ništa ili gotovo ništa, preko noći je agresija Rusije na Ukrajinu otvorila jedno drugo pitanje, a to je energija. I svi oni projekti zelene energije, sunčanih elektrana, toplinskih pumpi koje mi u županiji zahvaljujući dr. Domcu i ekipi radimo već godinama, su odjednom postali in. U nekoj budućnosti će tri ključne stvari biti važne za svaku državu – dovoljno vode, energetska neovisnot i prehrambena dostupnost.

Sve prijavitelje očekuje inicijalna procjena prijave, odnosno potencijala priloženog koncepta ideje da odgovori na postavljene izazove. Svi pozitivno ocijenjeni timovi bit će pozvani na hackathon, čemu će prethoditi dva pripremna događaja.

Tijekom hackathona natjecateljski timovi detaljnije će opisati svoje ideje, te ih prezentirati stručnom povjerenstvu. Dva najbolje ocijenjena tima bit će nagrađena ulaskom u inkubacijski ciklus od tri mjeseca, s nizom povlastica. Osim vodstva i edukacije istaknutih mentora, te mogućnosti korištenja uredskog prostora u Energetskom centru Bračak, timovima će se ukupno ponuditi 3600 eura naknade i do 8000 eura za izradu prototipa. Zauzvrat, do kraja ove godine, timovi moraju završiti razvoj ideje do unaprijed dogovorene razine zrelosti. Na završnom događaju, pred samu Novu godinu, timovi će predstaviti svoj napredak i rezultate široj javnosti.

Slike: Zagorje.com

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top