Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Trijumf u Berlinu – REGEA i osnivači dobitnici European Solar Prize Award 2012


Trijumf u Berlinu - REGEA i osnivači dobitnici <i>European Solar Prize Award 2012</i>”  class=”img-responsive” /> </p>
<p class=Hrvatski način kao primjer – ugledna energetska nagrada Hrvatskoj!

Iako se Hrvatska tek treba službeno pridružiti Europskoj obitelji u srpnju iduće godine, kad je riječ o energetici naša zvjezdica na plavoj podlozi već odavno sjaji. Naime, sinoć je u Berlinu ugledna nagrada European Solar Prize Award iz ruku predstavnice Hrvatskog Veleposlanstva u Njemačkoj, Mr.sc. Mirjane Božić zaslužno predana Dr. Juliju Domcu, ravnatelju REGEA-e (Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske) u društvu gđe Sonje Borovčak, županice Krapinsko-zagorske županije, g. Ivana Vučića, župana Karlovačke županije, g. Rudolfa Vujevića, zamjenika župana Zagrebačke županije te g. Marijana Marasa, pročelnika Gradskog ureda za energetiku. Spomenute županije te Grad Zagreb ponosni su ovogodišnji pobjednici u kategoriji Gradovi/općine, županije i gradske komunalne službe. European Solar Prize Award jedna je od najprestižnijih svjetskih nagrada u području energetike, a proteklih 19 godina dodjeljuje ju europsko udruženje za obnovljive izvore energije EUROSOLAR u suradnji sa moćnom bankarskom grupacijom KfW. Posebna vrijednost nagrade je u tome što slavi inovativne projekte i inicijative pa je stoga Dr. Axel Nawrath, član upravnog odbora KfW Bankengruppe, i naglasio ljepotu hrvatskog održivog financijskog modela u županijama, koji je oživio kako bi građanima olakšao investiranje u solarnu energiju. U međuvremenu, ono što je REGEA 2009. zamislila kao županijski program za gore spomenute dobitnike koji su ujedno i njezini osnivači – ubrzo se proširio po cijeloj zemlji i postao nacionalni program za sufinanciranje ugradnje solarnih kolektora u kućanstvima. Popularnost projekta ubrzo je zaintrigirala i Njemačku, kao zemlju predvodnicu u primjeni obnovljivih izvora energije, te je uslijedio prilog na TV postaji Deutsche Welle.

Sama svečanost održana je u berlinskoj podružnici Kfw, nedaleko od idiličnog ugođaja božičnog sajma Gendarmenmarkt, pred preko 200 uglednika. Prilikom preuzimanja nagrade Dr Julije Domac izrazio je iznimnu počašćenost nagradom za koju je prije svega zaslužna izvanredna volja županija Sjeverozapadne Hrvatske da donesu promjenu i potvrde viziju koja je započeta osnivanjem Agencije od strane četiri osnivača. Samo vizijom, slogom i ozbiljnim radom mogu se u Hrvatskoj ostvariti toliko potrebne promjene i napredak. Da u Hrvatskoj ipak postoji sluh za obnovljive izvore energije pokazuje i poslovanje same Agencija koja je u proteklih pet godina narasla od početnih 5 djelatnika na skoru brojku od 22. Primitkom ovog vrijednog priznanja, Hrvatska je u 2012. zasigurno prezimila u Europi te pokazala kako inovativnim pristupom može biti uzor najboljima.

Prema riječima Prof. Peter Droege, predsjednik EUROSOLARA, riječ je o odlikovanju za izvanredno zalaganje u primjeni obnovljivih izvora energije. Danas odlikovani dobitnici nagrade su važni, inovativni i uspješni pioniri budućnosti u svojim zemljama koji se zalažu za obnovljivu Europu i klimatski stabilan, energetski održiv i pravedan svijet. Oni prije svega pokazuju da prekretnicu u korištenju energije potiču mnogi akteri iz svih društvenih slojeva.

Opis nagrađenog projekta možete pogledati u ovoj brošuri kao i ostale laureate za 2012.

Video 

Video ustupljen od strane: www.eurosolar.org.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top