U sklopu drugog kruga evaluacije projektnih prijedloga u okviru prvog poziva na Programu transnacionalne suradnje Mediteran odobren je naš treći u nizu MED projekt pod nazivom Prioritiziranje mjera energetske učinkovitosti u javnim zgradama: alat kao podrška lokalnoj upravi pri donošenju odluka (ukratko PrioritEE). Prethodno odobreni projekti su NEW FINANCE i LOCAL4GREEN.

Provedba projekta je započela 1. veljače 2017. godine i trajati će sveukupno 30 mjeseci. Fokus projekta je na razvoju i testiranju novih alata za bolje upravljanje energijom u javnim zgradama. Ovaj projekt provodi stručno i raznoliko partnerstvo od čak 10 partnera i 3 pridružena partnera iz Italije, Portugala, Grčke, Hrvatske i Španjolske.

Cilj projekta je ojačati kapacitete javnih uprava za odabir i provedbu ekoloških i isplativih mjera kroz potporu u planiranju i donošenju odluka u okviru EU Direktive o energetskoj učinkovitosti. Ovaj cilj postići će se kroz usku suradnju s lokalnim samoupravama u 5 pilot područja – u Hrvatskoj, Italiji, Portugalu, Španjolskoj i Grčkoj – u kojima će se razvijati i testirati novi alati za praćenje energetske potrošnje u javnim zgradama.

Na području Hrvatske, projekt provode REGEA i Grad Karlovac, s namjerom kreiranja otvorene baze podataka sa informacijama o izvršenim energetskim pregledima u javnim zgradama a koja treba dati uvid u isplativost potencijalnih ulaganja i soft mjera u energetsku učinkovitost. Ovakav alat će Gradu Karlovcu omogućiti lakše prioritiziranje ulaganja, što je središnja tema ovog projekta.

Tranfer znanja u okviru ovog projekta bazira se na participativnom principu koji naglasak stavlja na praktičnu razmjenu znanja i suradnju među partnerima, a glavni očekivani rezultat je set lokalnih planova i metoda za prioritiziranje ulaganja u energetsku učinkovitost u javnim zgradama uz primjenu primjera dobre prakse.

Prvi projektni sastanak i  svečana konferencija uoči lansiranja projekta održava se u Rimu u Italiji koncem veljače 2017. nakon koje ćemo vas izvijestiti o novostima i planovima u okviru projekta preko naše webstranice.