Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Treći operativni sastanak projekta EE CULTURE


Treći operativni sastanak projekta EE CULTURE

U Krapini dana 24. travnja 2015. godine održan je treći sastanak projektnog tima EE CULTURE, Energetska učinkovitost u kulturnoj baštini. Domaćin sastanka bila je Krapinsko-zagorska županija. Projekt financira Europska unija, Europski fond za europski razvoj u sklopu prekogranične suradnje SLO-HR.

Na sastanku su sa slovenske strane sudjelovali predstavnici općina Velenje i Celje te energetske agencije KSSENA-e. Nazočni sastanku sa hrvatske strane bili su vodeći partner REGEA te predstavnici Krapinsko-zagorske županije. Na sastanku je svatko od partnera prezentirao dosad odrađene aktivnosti prema Akcijskom planu projekta na temelju čega je  izvršen pregled realiziranih aktivnosti u prethodnom razdoblju. S posebnim naglaskom na period od sljedeća tri mjeseca, definirani su rokovi za sve tekuće aktivnosti uz dodatno definiranja uloga partnera na provedbi istih.

Podsjetimo se, u sklopu projekta će se obnoviti Županijska palača u Krapini te Vila Rožle u Velenju uvođenjem mjera energetske učinkovitosti (ugradnja sustava grijanja, zamjena stolarije, rekonstrukcija vanjskih zidova) kako bi se smanjila potrošnja energije. Radovi na Vili Rožle su započeli, dok se radovi na Županijskoj palači očekuju početkom svibnja. Građevinski zahvati provedeni u svrhu postizanja energetske učinkovitosti ne smiju dokinuti izvorne arhitektonske odlike građevine, njezinu povijesno-umjetničku, građevinsku ili kulturnu vrijednost. Prilikom energetske obnove građevina pod zaštitom potrebno je pridržavati se važećih zakona i pravilnika. Sve radnje, od projektiranja energetske obnove do izvođenja radova treba izvoditi u konzultaciji sa nadležnim Konzervatorskim odjelom te pri tome svi sudionici u ovom procesu moraju posjedovati dopuštenje Ministarstva kulture za obavljanje poslova na zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.

Obnovom zaštićenih kulturno-povijesnih građevina oživjet ćemo ne tako davnu prošlost iz koje ćemo svi ponešto naučiti, ali isto tako sačuvati naše kulturne objekte te im tako izraziti poštovanje, koje nedvojbeno zaslužuju i time doprinijeti cjelokupnoj europskoj povijesti.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top