Studijsko putovanje u sklopu projekta BioRES

Studijsko putovanje u sklopu projekta BioRES

U sklopu projekta BioRES, u razdoblju od 30. studenog do 4. prosinca 2015., organizirano je studijsko putovanje u Sloveniju, Austriju i Njemačku tijekom kojeg je osim same posjete sabirno-logističkim centrima (SLC) kao primjerima najbolje prakse održan i projektni sastanak projektnih partnera te edukacija budućih trenera – stručnjaka za područje održivih lanaca opskrbe biomasom.

Uz delegacije iz Bugarske i Srbije, sudjelovala je i deseteročlana  delegacija iz Hrvatske koju su predstavljali poduzetnici te predstavnici lokalne samouprave. Od lokacija koje su posjećene valja izdvojiti SLC Biomasa Nazarje d.o.o. (Slovenija), Biomassehof Leoben (Austrija), Biomassehof Achental (Njemačka) te Biomassehof Allgau (Njemačka), gdje je na primjerima dobre prakse prezentiran cjelokupni proces od pridobivanja drvne biomase do prodaje iste u obliku energenta ili energije. 

Edukacija trenera stručnjaka provedena je s ciljem transfera znanja iz područja razvoja i upravljanja SLC-a i lokalno opskrbnih lanaca na održiv način, a od strane Agencije istu su uspješno završili pomoćnik ravnatelja Karlo Rajić i voditelj projekata Saša Bardak.

Posljednjeg dana studijskog putovanja održana je internacionalna radionica naziva Transfer tehnologija – sabirno – logistički centri za biomasu. Na radionici su održana predavanja na temu Prilike i izazovi za upravljanje lokalnom drvnom biomasom za dobivanje energije u Bavarskoj (Christian Letalik, CARMEN e.V./Bavaria) te Naučene lekcije iz sabirno – logističkog centra za biomasu Achental (Stefan Hinterreiter, Biomassehof Achental GmbH & Co KG), nakon čega je uslijedila panel diskusija na temu Uloga sabirno – logističkih centara za biomasu kao konkurentnih posrednika za razvoj lokalnog tržišta.

Hrvatska je na studijskom putovanju imala 10 predstavnika, među kojima je bio i Božidar Škrinjarić, načelnik Općine Pokupsko u kojoj je 27. studenog 2015., u rad puštena prva hrvatska komunalna toplana na biomasu.