Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Stručno putovanje „Bauen mit Holz – Wege in die Zukunft“


Stručno putovanje „Bauen mit Holz – Wege in die Zukunft“

U organizaciji Austrijskog  Veleposlanstva i proHolz Steiermark, 06.veljače 2013. godine održano je stručno putovanje u Beč s ciljem promocije drva kao građevnog materijala. Već u prošlosti se drvo, uz kamen i opeku, koristilo kao građevni materijal zbog brojnih svojih izvanrednih karakteristika. Jedna od tih, a u budućnosti i sve važnijih, je da 1m3 drvene građe sadrži u sebi 1t CO2, uz činjenicu da 1% ukupne emisija CO2 na planeti dolazi od zrakoplovnog prometa, 3% CO2 od brodskog prometa, a čak 5-8% emisije CO2 od proizvodnje cementa te na taj način urbana sredina nastaje nova šuma, odnosno spremnik ugljika koji rasterećuje našu okolinu. 

Prepoznali su to projektanti i graditelji u Austriji i svijetu, u što smo se mogli uvjeriti na izložbi modela izrađenih prema stvarno izvedenim građevinama, od stambenih zgrada do stadiona.

Predavanjem prof. dr.  Wolfganga Wintera na Technischen Universität Wien upoznati smo sa velikim mogućnostima primjene drva u stanogradnji, kreativnim i ekološkim potencijalom gradnje drvom, troškovima i trendovima u gradnji.

Također, posjetom gradilištu izvedene stambene zgrade od sedam etaža  u drvu i pregledom projektne dokumentacije, arhitekta Michael Schluder nas je upoznao sa svim arhitektonsko-tehničkim rješenjima i detaljima.

Možemo zaključiti, „Gradimo drvom – put u budućnost“ je osvijetljen.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top