Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Što su saznali polaznici BioRES radionice?


Što su saznali polaznici BioRES radionice?

Danas je u Velikoj Gorici održana peta u nizu stručna radionica na temu „Proizvodnja i prodaja toplinske energije iz biomase“ u sklopu projekta BioRESOdrživi opskrbni lanci za drvnu biomasu koji se financira EU sredstvima kroz program Horizon2020. Radionice su namijenjene potencijalnim ulagačima, privatnim šumovlasnicima, zainteresiranim potrošačima i drugim ključnim sudionicima duž opskrbnog lanca za biomasu, a najveći odaziv bio je upravo među ulagačima iz privatnog sektora.

Svrha projekta BioRES je uvođenje inovativnog koncepta sabirno-logističkih centara za biomasu u Hrvatskoj, Srbiji i Bugarskoj koji se temelji na međunarodnoj suradnji sa tehnološkim predvodnicima iz Europe. Sabirno-logistički centri za biomasu pokazali su se kao uspješni poslovni modeli u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Finskoj gdje funkcioniraju kao regionalna središta koja doprinose gospodarskom razvoju kroz nova radna mjesta i razvoju lokalnog tržišta biomase.

U ulozi hrvatskog partnera na projektu do sada smo radili na analizi potencijalnih lokacija za uspostavu sabirno-logističkih centara u Hrvatskoj što je dovelo do konačnog odabira za Pokupsko, Josipdol, Jastrebarsko, Slunj, Sveti Križ Začretje i Velika Gorica. U 5 od 6 naših lokacija održali smo radionice „Proizvodnja i prodaja toplinske energije iz biomase“ na kojima su sudjelovali  zainteresirani ulagači, privatni šumovlasnici,  potrošači i drugi ključni sudionici duž opskrbnog lanca.

Pogled unaprijed: U planu je i zadnja radionica na lokaciji Sveti Križ Začretje, a  kroz projekt  će se nastaviti pružati konkretna tehnička pomoć zainteresiranim ulagačima u odabranim lokacijama kroz izradu studija izvodljivosti i poslovnih planova, pomoć pri prijavi za financijska sredstva i sl. a sve u cilju uspješnog pokretanja i upravljanja sabirno –logističkog centra za biomasu s naglaskom na lokalno tržište.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top