Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Intervju s povodom: Novi predsjednik FEDARENE


Intervju s povodom: Novi predsjednik FEDARENE

Dr. sc. Julije Domac novi je predsjednik uglednog europskog udruženja FEDARENE.  Intervju objavljen na ZABA Zelenoj zoni prenosimo u cijelosti.

Nedavno završena konferencija CROENERGY2013, koju su mediji prozvali energetskim događajem godine, uistinu je opravdala očekivanja. Uz Zagrebačku banku kao banku partnera cijelog događanja konferencija je pokrila teme inovativnih modela financiranja energetskih projekata s naglaskom na ESCO i Ugovor o energetskom učinku – EPC. Tako je tristotinjak okupljenih početkom listopada u Tuhelju čulo novosti iz prve ruke od vodećih europskih i domaćih stručnjaka. Konferencija je također imala priliku premijerno u Hrvatskoj ugostiti i godišnje okupljanje predstavnika FEDARENE-a – Europskog udruženja regija i energetskih agencija. Skupština tog udruženja okupila je na jednom mjestu 65 članova iz 15 europskih zemalja, a u čijem Upravnom Odboru između ostalih sjede i najjače europske energetske agencije. Destinacija nije slučajna, s obzirom na to da je u sklopu generalne skupštine kao novi predsjednik udruženja na sljedeće tri godine izabran upravo ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), dr. sc. Julije Domac.

FEDARENE uistinu okuplja impresivan broj članica europskih regija. Koja je osnovna poruka udruženja?

Udruženje FEDARENE osnovano je 8. lipnja 1990. na inicijativu šest europskih regija – Rhone-Alpes, Provence-Alpes-Côte-d’Azur, Valonija, Baskija, Aquitaine i Nord-Pas-de-Calais. Potaknute raznim programima Europske komisije, te su regije željele omogućiti da se njihov glas o problemima energetike i okoliša čuje u Europskoj komisiji i na cijeloj europskoj razini. Vrlo brzo FEDARENE je već 1995. narastao na četrdeset članica, a ured u Bruxellesu osnovan je još u studenome 1991. Danas FEDARENE ima više od 65 članova u 15 europskih zemalja.
Sve od početka FEDARENE je služio kao poticaj i za stvaranje novih energetskih agencija koje danas širom Europe djeluju kao pokretačka snaga novih ideja u energetici, ali i kao glavni mehanizam potpore održivom energetskom razvitku svojih regija. Energetske agencije povezuju sudionike na regionalnoj, nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini, donositeljima odluka na svim ovim razinama pružaju savjete i praktičnu potporu.

Izabrani ste za predsjednika FEDARENE-a na čemu vam iskreno čestitamo. Koji će vam biti prvi korak u toj ulozi?

Predsjedanje tim uglednim europskim udruženjem čast je, ali i obveza. Prvi koraci već se poduzimaju – razrada programa rada za sljedeće tri godine, inicijalno predstavljanje nove uprave udruženja u europskim institucijama – Odboru regija Europske unije, Europskom parlamentu i Europskoj komisiji. Konzultirat ću se – putem upitnika koji pripremamo, ali i izravno, s europskim regijama i agencijama našim članicama. FEDARENE treba postati zajednička platforma za artikuliranje i zastupanje interesa regija u Europi. Moja je vizija da regije i agencije budu sukreator europske energetske politike i nezaobilazan sugovornik za bitne teme na tom području.
Na pomolu je i prva vatrogasna akcija – u pripremi je sastanak u Madridu s predstavnicima španjolskog ministarstva mjerodavnog za energetiku i njihovom nacionalnom energetskom agencijom kako bismo posredovali u uspostavi dijaloga sa šest španjolskih regionalnih energetskih agencija i nastavku njihova financiranja.

Udruženje uz predsjednika ima i 11 potpredsjednika. Riječ je o najuglednijim europskim energetskim agencijama, primjerice ESV agencija iz pokrajine Gornje Austrije koja je praktički učinila sve što se moglo u području obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti. Kako se REGEA našla među njima i što je bilo presudno za vaše imenovanje predsjednikom?

REGEA od prvoga dana živi i radi u Europi, komunicira i surađuje s europskim partnerima. Mnogobrojni su naši europski i međunarodni projekti, ali presudan je bio naš – europski odnos prema radu i obvezama. To znači odgovornost, kvaliteta i ispunjavanje rokova – po tome su nas prepoznali i nakon pet godina uspona korak po korak danas zauzimamo važno mjesto na europskoj energetskoj karti. Dokaz je tomu i više europskih nagrada, sudjelovanje u povjerenstvima za europske natječaje i projektni pozivi. Ponosimo se da smo Hrvati u Europi, ravnopravni među najboljima, uživamo u europskoj različitosti. To je društvo u kojem je lijepo živjeti i raditi.

Hoće li i kako vaše imenovanje pomoći razvoju i boljem djelovanju REGEA-e?

Moj izbor posljedica je i kvalitete rada mojih suradnika, ali i njihova obveza i odgovornost da povjerenje opravdamo. Novi položaj sigurno će otvoriti vrata još i većoj suradnji između naših i europskih regija te mogućnosti za europske projekte. Europski projekti osim financijskog prihoda znače i jedinstvenu priliku za učenje struke i jezika, a to će sigurno pomoći daljem usavršavanju mojih suradnika i razvoju Agencije.

Kako vam razvojni put REGEA-e čini danas?

Prvih pet godina prošlo je brzo i bilo je teško očekivati i predvidjeti sve što se na tom putu dogodilo. Mnoge smo iznenadili razvojem koji je započeo u jednom malom iznajmljenom stanu na Trešnjevci. Presudnim su se pokazali – vizija i ozbiljan, težak rad. To je i najbolja poruka, u Hrvatskoj se previše oslanjamo na prečace, na ono čuveno – lako ćemo, ima vremena. Neke bi stvari sigurno bilo teško ponoviti, ali drago mi je da sam imao priliku pokrenuti osnivanje Agencije kakva je danas.

Organizirali ste najveći energetski događaj godine u Hrvatskoj – konferenciju CROENERGY2013., aktivni ste na međunarodnoj razini s nekoliko projekata. Nije li REGEA prerasla okvire regionalne agencije? Što je najveća vrijednost REGEA-e?

Najveća su vrijednost – ljudi. Ljudi koji dijele entuzijazam, koji se ne boje i vole raditi, koji prihvaćaju izazove. Nismo ni slutili u što se upuštamo kad smo pokretali CROENERGY2013. Na kraju je na događaju sudjelovalo više od tristo sudionika, mnogo uglednih gostiju iz Europe iz Hrvatske, a REGEA se sigurno pokazala kao respektabilna institucija na nacionalnoj, pa i na europskoj razini. Bilo je lijepo vidjeti djelatnike Agencije kako neposredno nakon zapaženih izlaganja o rezultatima naših projekata preuzimaju organizacijske zadatke na zaista velikoj konferenciji. Drago mi je da smo položili i ovaj ispit.

Prvoga dana konferencije u suradnji sa Zagrebačkom bankom održana je interaktivna radionica o pripremi energetskih projekata za financiranje. Koje su, prema vašem mišljenju, najveće nedoumice prilikom pripreme energetskih projekata?

Naši najveći problemi nisu povezani s energetikom nego s projektnim razmišljanjem općenito. U Hrvatskoj nema dovoljno znanja kako se projekti planiraju, provode i dokumentiraju. Projektno vođenje posebna je struka i to treba uvažavati. U ovom dijelu naš nacionalni sport – improvizacija, nije prednost nego mana. Dodatni je problem u energetici da priprema projekata nužno traje dugo, da su učinci energetskih projekata dalekosežni, ali i da je potrebno trajno ulagati u znanje energetskih stručnjaka. Jednom kada se to izgubi, vrlo je teško nešto pokrenuti.

Jedan je od zadataka zemalja članica Europske unije prema Direktivi o energetskoj učinkovitosti (2012/27/EU) uklanjanje prepreka za provođenje Ugovora o energetskom učinku (EPC-Energy Performance Contracting). O toj temi bilo je riječi i na konferenciji. Koje su prepreke u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj se takvi projekti nisu nikada provodili, dakle, nema iskustva, a znanje nam je vrlo oskudno. Koncept je relativno složen, ali provede li se ispravno, daje izvrsne rezultate. Riječ je, dakle, o naprednom sustavu koji jednostavno treba naučiti. Svoju bi ulogu u tome trebala imati i mjerodavna ministarstva koja bi mogla donijeti nacionalnu metodologiju, tipske ugovore, promovirati najbolju praksu, organizirati edukaciju poduzetnika i sl. Problem je i u manjku poduzetničkog duha i poslovne hrabrosti naših poslovnih subjekata.

REGEA je partner novog projekta EESI 2020 – Europske inicijative za energetske usluge. Kao jedan od devet europskih partnera u tom projektu, u rujnu ste prvi uspostavili internetsku stranicu za pružanje informacija o ESCO (Energy Service Company ili pružatelj energetskih usluga) i EPC projektima. Što će Europskoj uniji i Hrvatskoj donijeti taj projekt?

Tim projektom rješavamo upravo prethodno opisani problem. Projektom preuzimamo znanje od vodećih u području EPC-a u Europi, grada Berlina i Berlinske energetske agencije koji su na taj način obnovili više od 1200 zgrada. U sklopu projekta moramo pokrenuti obnovu barem šest zgrada na području Grada Zagreba, ali namjera nam je stvoriti temelje i za znatno širu akciju te na velika vrata uvesti EPC u svakidašnju praksu.

Izvor: Zelena zona.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top