SMARTinMED – predstavnici vodećih europskih klastera u posjetu Agenciji!

SMARTinMED – predstavnici vodećih europskih klastera u posjetu Agenciji!

Predstavnici energetskih agencija, regija i institucija iz Španjolske, Italije, Hrvatske, Francuske, Portugala i Grčke okupili su se u Zagrebu 26.-27. studenog povodom dvodnevnog sastanka projekta SMARTinMED.

U sklopu sastanka održan je i Trening za voditelje klastera, a na kojem su prisustvovali predstavnici vodećih europskih klastera, francuskog Tennerdis-a, talijanskih klastera PIERRE, LE2C i POLIS, grčkog Udruženja energije vjetra, portugalskog AREAL-a, španjolskog Klastera obnovljivih izvora energije Andaluzije te hrvatskog klastera koji djeluje u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije – Inteligentna energija.

Na sastanku se raspravljalo o predstojećim aktivnostima u svrhu poboljšanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća  (SMEs) kroz različite poslovne modele, a koji su nastali kao konkretan rezultat projekta. Predstavljeni su i primjeri dobre prakse inovativnih poslovnih modela, načini poboljšanja usluga i proizvoda koji nude mali i srednji poduzetnici, a u svrhu stvaranje dodane vrijednosti. Posebice zanimljivo predavanje održao je Yuri Borgianni, predavač Sveučilišta u Firenci, koji je okupljenima predstavio proces zaštite prava prilikom patentiranja proizvoda.

U sklopu sastanka održan je i Tehnički odbor stručnjaka koji su dali daljnje smjernice za razvoj projekta, a na kojem su sa hrvatske strane prisustvovali voditelj klastera Inteligentna energija, Mladen Perkov te pomoćnica ravnatelja REGEA-e, Tina Opalić.

Projekt SMARTinMED financiran je od strane Europske komisije u sklopu transnacionalnog operativnog programa Mediteran (MED), a Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) sudjeluje kao partner.