Regije su ključ za klimu!

Regije su ključ za klimu!

Lima – Sudionicima jednog od važnih popratnih skupova pod naslovom The importance of local action and multi-level governance in reducing greenhouse gas emissions, održanog 8. prosinca u EU paviljonu u okvirima UNFCCC konferencije, obratio se i Julije Domac, predsjednik FEDARENE i ravnatelj Agencije. Skup je izlaganjem o rezultatima EU inicijative Covenant of Mayors otvorio Pedro Balestoros, predstavnik Europske komisije, a sudjelovali su i predstavnici regije Abruzzo, grada Barcelone te asocijacije Climate Aliance.

U svom izlaganju Domac je dao Hrvatska iskustva u regionalnom povezivanju i poticanju projekata održivog korištenja energije, ali i istaknuo ulogu regija u saniranju posljedica klimatskih promjena (poplave, klizišta, suša,…). Zbog toga je potrebno iznaći i nove mehanizme financiranja koji bi regijama i ljudima služili kako za ublažavanje posljedica klimatskih promjena tako i za pokretanje novih projekata kako bi se one preduhitrile.

Sljedećih dana će se u Limi razgovarati i o proširenju inicijative Covenant of Mayors na globalnoj razini, predviđeni su sastanci s gradonačelnicima velikih latinskoameričkih gradova te sastanak s predstavnicima Svjetske banke.