„Ako nešto možeš sanjati, možeš to i ostvariti.“ bila je i ostala misao vodilja od osnutka Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske koja živi i danas.

REGEA je krenula skromno – s dobrom idejom i s puno dobre vjere i energije. Još 2008. godine zahvaljujući programu Inteligentna energija za Europu i odluke Zagrebačke, Krapinsko – zagorske, Karlovačke županije i Grada Zagreba osnovana je prva regionalna energetska agencija u Hrvatskoj. S uredom u iznajmljenom stanu na Trešnjevci i tek dva zaposlena.

Danas, deset godina kasnije, REGEA broji 32 zaposlenika, ima raspisan natječaj za zapošljavanje još četiri i čak tri ureda – u Zagrebu, Karlovcu i na Bračku.

U posljednjih deset godina REGEA je bila pionir u uvođenju novih tehnologija, otvaranju novih načina financiranja i pokretanju novih projekata u Hrvatskoj.

Prva općinska toplana na biomasu u Hrvatskoj izgrađena je upravo uz pomoć REGEA-inih stručnjaka. Sedam godina rada i truda uloženo je kako bi taj projekt ugledao svjetlo dana.

Godinu dana manje, točnije punih šest godina, trebalo je za obnovu Kulmerovog dvorca Bračak koji danas predstavlja prvo i jedino takvo zdanje prenamijenjeno u Energetski centar.

Više od 45 EU projekata provedeno je unutar REGEA-e koja je u njima sudjelovala kao projektni partner, a čak šest puta kao koordinator međunarodnih konzorcija.

REGEA je prva u Hrvatskoj dobila sredstva iz programa ELENA i to gotovo 800.000 eura za obnovu javne rasvjete za 57 gradova i općina čija će investicija iznositi vrtoglavih 20 milijuna eura.

U svojim je županijama pomogla u energetskoj obnovi na desetke škola, vrtića, zdravstvenih ustanova, provela nagrađivani model za građane I ja mogu imati solarne kolektore kojim je obuhvaćeno oko 10.000 kućanstava, prve primjene esco modela s mjerenjem energetskih ušteda, prvu primjenu modela toplinski poduzetnik za izgradnju kotlovnica na biomasu u školama, uvođenje dizalica topline u javne zgrade Zagrebačke županije, obrazovni projekt Znanjem do energetskih ušteda.

REGEA je za Grad Zagreb izradila i prvi prijedlog Smart City strategije, a od 2011. godine uspješno su proveli četiri Croenergy konferencije – investicijskog foruma na kojem se manje predaje, a više diskutira i razgovara o novim investicijama..

Ravnatelj REGEA-e predsjednik je i Europskog udruženja regija i energetskih agencija u drugom mandatu FEDARENE i član EU Upravnog odbora Sporazuma gradonačelnikačime potvrđuje status ne samo jedne od najuspješnijih energetskih agencija u Hrvatskoj već i u Europskoj uniji.

Od 2017. REGEA je i dio konzorcija za provođenje najveće inicijative Europske komisije s područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije ManagEnergy.

U svom desetogodišnjem radu REGEA je osvojila i brojna priznanja i nagrade od kojih se posebno ističe Energy Globe Award, jedna je od najprestižnijih svjetskih nagrada u području ekologije, svojevrsni Oskar kad je riječ o području zaštite okoliša. REGEA je to veliko priznanje dobila 2014. godine zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom za provedenu rekonstrukciju škola.

Tri godine ranije REGEA je u Bruxellesu dobila i nagradu Managenergy Local Energy Action Award za najbolje projekte na lokalnoj i regionalnoj razini, a 2012. u Berlinu i European Solar Prize Award za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije.

Uz mnogobrojne projekte sufinancirane EU i nacionalnim sredstvima REGEA je u Hrvatskoj pokrenula i prvu crowdfunding platformu, a danas i jedinu na kojoj sve javne ustanove (vrtići, škole) mogu potpuno besplatno organizirati kampanje za prikupljanjem sredstva koja su im potrebna za različite namjene. Do sad je provedeno šest crowdfunding kampanja i sakupljeno oko 450.000 kuna.

Deset godina REGEA je obilježila sa 850 milijuna kuna projektnih investicija i preko 400 milijuna kuna osiguranih bespovratnih sredstava iz EU fondova.