REGEA na 8. Susretu gradonačelnika i poduzetnika

U organizaciji Udruge gradova u RH i poslovnog tjednika Lider, od 23. do 25. studenog 2016. u Puli, Hotel Park Plaza Histria, održala se tradicionalna konferencija 48 sati – 8. Susret gradonačelnika i poduzetnika kojoj je po prvi puta partner bila i naša Agencija. Skup je i ovaj puta ukazao na mogućnosti i dosege aktivne uloge gradova i općina u poticanju i potpori poduzetništvu te istaknuo neke sjajne hrvatske primjere. U EU regionalna politika jedna je od najvažnijih, a i u Hrvatskoj se sve više pažnje posvećuje važnosti gradova, županija i regija. Na konferenciji je pokazana jasna razvojna uloga gradova te kako unaprijediti konkurentnost gradova. Posebno su istaknuti primjeri gradova koji privlače investicije te gradovi koji su povezali poduzetničku klimu i trajni održivi razvoj.

Susret je otvorio g. Željko Turk, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića. Na ovoj konferenciji ćete puno slušati o dvije stvari, jedna je, kazao je, pomalo već naporna, a radi se o kompenzacijama, a druga je tema koju mnoge zanima – gospodarenje otpadom. Tu vidimo najveću priliku za naše poduzetnike – smatra Turk te odmah navodi i potrebu aktivnije uloge gradova i tijela lokalne samouprave u poticanju poduzetničke djelatnosti. Na susretu su sudjelovali gradonačelnici i članovi gradskih uprava i skupština, poduzeća i poduzetnici s kompatibilnim programima, predstavnici stručnih službi gradova i komunalnih poduzeća, banaka i financijskih organizacija, vladinih agencija i ostalih institucija za regionalni razvoj i upravljanje javnim dobrima. Valter Flego, župan Istarske županije i zamjenik predsjednika hrvatske zajednice županija, okupljenima je poručio kako poduzetnici te lokalna i regionalna samouprava nisu suprotstavljene snage već partneri koji trebaju zajedno surađivatiA mi u Istri tako već godinama i radimo i rezultati su tu. Istra ima najveći broj malih i srednjih poduzetnika u državi, dvostruko manje nezaposlenih nego u ostatku države, veći BDP, ali još imamo posla – kazao je Flego na samom početku Konferencije.

Prvi dan skupa, 24. studenog, predstavnici naše Agencije dr. sc. Julije Domac, ravnatelj Agencije, Hrvoje Maras, dipl.oec., glavni ekonomist i Ivan Pržulj, dipl.ing., pomoćnik ravnatelja održali su zapaženu prezentaciju pod nazivom Pametni gradovi koji troše malo i proizvode zelenu energiju – Kako sve to pokrenuti i financirati? Prezentacijom su prikazani načini integracije svih funkcija javnih usluga i ubrzavanja međusobne integracije, koraci u uspostavi pametnog grada te dani primjeri kojim se sve mehanizmima može financirati razvoj pametnih gradova.

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol pod nazivom Javna rasvjeta i pametno energetsko planiranje razvitka grada na kojem je znanje i iskustvo u provođenju europskog projekta NEWLIGHT, pionirskog projekta rekonstrukcije javne rasvjete gradova i općina Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, jedinstvenog u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe predstavio g. Ivan Pržulj, dipl. ing., pomoćnik ravnatelja Agencije. Tom prilikom istaknuo je kako su se modeli financiranja promijenili te da se projektom nastoji pronaći optimalan financijski model za svaki grad i općinu, što će pokazati njihovi akcijski planovi. Ostali sudionici panela bili su:

  • g. Dražen Barišić, gradonačelnik Grada Velika Gorica – Stvaranje pametnog grada se ne smije promatrati isključivo kroz javnu rasvjetu, već na to treba globalnije gledati s obzirom da je potrebno poraditi i na sustavu kanalizacije, vodoopskrbe, plina i interneta, javna rasvjeta. O mogućnosti gradova ovisi mogu li galopirati ulazeći u projekt nove rasvjete i istovremeno raditi na drugoj infrastrukturi. Napredak se mora ostvarivati u svim smjerovima kako bi se stvorio pametan grad.
  • g. Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarsko- Projekt NEWLIGHT u tom gradu će se očitovati kroz zamjenu rasvjete sakralnih objekata jer se, kako kaže, događa da jedna crkva troši više električne energije nego cijelo selo i tu bi se mogle postići uštede i do 80%. Međutim, radit će se i na implementaciji sustava upravljanja rasvjetom.
  • g. Damir Juričić, Agencija za investicije i konkurentnost- Model JPP-a nije model financiranja nego model nabave. JPP je prilika da puno jednostavnije postignete optimum financiranja. S time da postoje izvjesne razlike tradicionalnog modela i JPP-a. Na primjer, za razliku od tradicionalnog modela u JPP morate ući u analizu troškova i učinaka projekta u idućih 30 godina, rekao je Juričić te komentirao da je u javnosti prisutna ideja da je JPP pljačka ili ‘javni novac u privatnim đepovima’, a to je značajno usporilo napredak koji je već dosad mogao biti postignut.
  • g. Darko Balun, Lipapromet d.o.o.- Javna rasvjeta postaje buduće mjesto zarade. S aspekta pametnih gradova, rasvjetni stupovi ne trebaju se promatrati samo kroz funkciju rasvjete. Oni imaju potencijala postati mjesta za punjenje bicikala, mobitela, odnosno pametni stupovi. Trebamo biti oprezni i pametno postupiti da bi imali pametne gradove.