Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

REGEA i biomasa vole se javno!


REGEA i biomasa vole se javno!

Durban – Pozvano predavanje na XIV. Svjetskom šumarskom kongresu

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (poznatija pod engleskim imenom Food and Agriculture Organization, odnosno skraćenicom FAO) svake šeste godine redovito organizira Svjetski šumarski kongres, središnje mjesto izmjene znanja i informacija za stručnjake koji se bave šumama i šumarstvom i svim povezanim temama – energijom iz biomase, klimatskim promjenama, međudjelovanjem šume i poljoprivrede, šume i povezanih industrija, upravljanjem prirodnim izvorima na svim razinama i ostalim aspektima. Ove godine se XIV. Svjetski šumarski kongres održava od 7. do 11. rujna 2015. u Durbanu, Južnoafrička Republika.

Imati pozvano izlaganje i to usmeno (tzv. oral), a ne poster, na svjetskom kongresu poput ovoga, zasigurno nije mala stvar. Uspjelo je to ovaj puta kao jedinima iz Hrvatske upravo djelatnicima Agencije – rad pod naslovom Forest and people – key elements for energy transition of South-East Europe prezentirat će tako ravnatelj Agencije, dr. sc. Julije Domac te zamjenik ravnatelja,  mr. sc. Velimir Šegon. Zapažen je ovo uspjeh, sigurno, ali ne dolazi slučajno. Agencija godinama uspješno provodi međunarodne znanstvene i istraživačke projekte iz ovog područja – spomenimo samo projekte Task29 provođene u sklopu IEA Bioenergy (ogranka za biomasu Međunarodne energetske agencije) kao prve i jedine koje je Republika Hrvatska ikada vodila na tako visokoj međunarodnoj razini, više projekata iz područja biomase financiranih od strane Europske komisije putem programa Inteligentna energija za Europu kao i tekući projekt Bio-RES koji se provodi u okviru programa Horizon2020.

Ne manje su značajni i investicijski projekti iz područja biomase koje Agencija provodi u hrvatskim općinama, gradovima i županijama. U tijeku je izgradnja prve hrvatske općinske toplane na biomasu u općini Pokupsko kapaciteta 1 MW koja je u potpunosti financirana bespovratnim sredstvima IPARD programa. U raznim fazama projektiranja i izvođenja su deseci projekata kotlovnica na biomasu različitih kapaciteta koje Agencija razvija za grijanje škola, vrtića te zgrada županijske, gradske ili općinske uprave širom Sjeverozapadne Hrvatske. Agencija već godinu dana posjeduje i kotlovnicu na pelete kojima se grije blok poslovnih zgrada u Karlovcu. Prvi je to praktični primjer ugovorne prodaje topline iz biomase u Hrvatskoj i ponovo jedan od pionirskih projekata s kojima se Agencija s pravom ponosi.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top