Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

re-GENERATOR


re-GENERATOR je projekt kojim se obnavlja brownfield industrijsko nasljeđe grada Zaboka. U fokusu je zapuštena tvornička hala tvornice "ZIVT" koja će biti pretvorena u moderan centar urbane kulture re-GENERATOR

Grad Zabok prijavio je 4.10. 2018. projekt na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Revitalizacija brownfield lokacija“ za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih za obnovu brownfield lokacija (bivša vojna i/ili industrijska područja) na području Urbane aglomeracije Zagreb, a Poziv je raspisan od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za područje Urbane aglomeracije Zagreb. U travnju 2020. godine potpisan je Ugovor o financiranju s nadležnim ministarstvom (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije). Vrijednost projekta veća je od 5 mil € (85% EU, 15% Grad Zabok).

Mladima na području grada Zaboka, Krapinsko-zagorske županije i Urbane aglomeracije Zagreb je potreban moderan centar urbane kulture koji će omogućavati polivalentne sociokulturne aktivnosti za razne kategorije publike, prostor za kulturni i kreativni sektor te razvoj suradnje u civilnom i javnom sektoru u kulturi. Po projektnoj dokumentaciji i izdanoj građevnoj dozvoli re-GENERATOR će sadržavati: hostel, malo boutique kino, društvene prostorije, koncertni prostor, sviraone, studio, uredske i druge prateće prostorije.

Autori projekta studio MVA – Mikelić Vreš arhitekti, kreirali su model sudioničkog upravljanja prostorom koji se temelji na modernim rješenjima ali i na industrijskom nasljeđu. Naime, nastat će transformacijom nekadašnjih prostora zabočke tvornice ZIVT, a sastojat će se od jednog postojećeg i dvaju novih prostorno – funkcionalnih sklopova – nazvani: Regenerator, Silos i Inkubator, istovremeno razdvojeni i objedinjeni, te djeluju kao jedna zgrada.

Uz rekonstrukciju postojećeg koncertnog prostora s novim stepenastim auditorijem, u cjelini Regeneratora naći će se nekoliko potpuno opremljenih sviraonica, mali tonski studio i prostori za izvođače. Uredski prostori za razne udruge u Silosu biti će organizirani fleksibilno – kao zasebne ćelije ili open-space prostori. Na najvišim etažama, kroz potpuno ostakljena pročelja, u zajedničkim prostorima otvorit će se pogled na cijeli grad. Materijalnost Silosa ostvaruje se snažnim odnosom konstrukcije i oblikovanja – armirano-betonski konstruktivni raster istovremeno je i glavni oblikovni motiv kuće. Uz izložbeni prostor, kino-klub i malo kino u prizemlju te fleksibilne radne i radioničke prostore na katu, najviša etaža Inkubatora sadrži jedinice za smještaj volontera i izvođača. Jednostavni volumen “Inkubatora” oblikovan je translucentnom polikarbonatnom ovojnicom. Dosljedno prevučena preko svih dijelova kuće, ova opna tek djelomično daje naslutiti različitosti svojih unutarnjih sadržaja.

Položaj i međuodnos triju kuća definira glavni pristupni trg – “Red Carpet”. Vanjski prostor moći će poprimiti čitav niz različitih scenarija – koncert na otvorenom, kazališna predstava, kino-projekcija, izložba, pop-up igralište za djecu, tematski mini-sajam, performans, tribina itd.

Prilazni vanjski prostor koji formiraju tri kuće dodatno je naglašen natkrivanjem. Taj novonastali natkriveni trg služi kao mjesto okupljanja i potencijalna ekstenzija unutarnjih sadržaja te istovremeno postaje novi javni prostor grada.

Tri međusobno povezane kuće oblikovane su sa tri različita materijala. Različitim visinama i međusobnim odnosom tvore jasan i dinamičan sklop prepoznatljivog identiteta. Centar će biti novi prostorni znak u silueti grada.

U podrumskoj etaži zgrade Silosa nalazi se strojarnica (toplinsko / rashladna stanica) u kojoj se smještaju dizalice topline (tri visokoefikasne dizalice topline tlo / voda sa inverterskim kompresorima), pumpe, hidrauličke skretnice, ekspanzijske posude, sigurnosni ventili, izmjenjivači topline i ostala oprema potrebna za siguran i funkcionalan rad postrojenja. Iz strojarnice će se vršiti daljnja distribucija toplinske i rashladne energija dalje po građevini. Kao glavni izvor topline predviđeno je korištenje dizalice topline sa toplinom zemlje kao toplinskim ponorom odnosno kao glavni izvor toplinske odnosno rashladne energije koristit će tlo. U prostoru dvorišta postavljene su 24 sonde dubine na dubini 130m svaka, ukupne duljine 3.120,0 m.

Grad Zabok svaki mjesec objavljuje newsletter o napretku projekta. Newsletteri su dostupni na https://www.zabok.hr/re-generator/

 

dr.sc. Valentina Đurek

Voditeljica projekata

 

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top