Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Radionica za jačanje konkuretnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz rad energetskih klastera – strategije i zakonski okvir


Radionica za jačanje konkuretnosti malog i srednjeg poduzetništva kroz rad energetskih klastera – strategije i zakonski okvir

Mali i srednji poduzetnici u fokusu – kako naprijed?!

RAgencija je danas u prostorijama Zagrebačkoj županiji organizirala radionicu Strategije i zakonski okvir za jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj kroz rad i osnivanje energetskih klastera u sklopu projekta SMARTinMed koji je sufinanciran putem Transnacionalnog programa Mediteran.  SMARTinMED projekt potiče razvitak malog i srednjeg poduzetništva energetskog sektora kroz uspostavu komunikacijskih kanala za prijenos znanja i pozitivnih iskustava između energetskih klastera na području Sredozemlja.

Radionicu su uvodnim govorom otvorili ravnatelj Agencije dr. sc. Julije Domac te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije, g. Damir Fašaić.  Na radionici su sudjelovali predstavnici malog i srednjeg poduzetništva energetskog sektora te stručnjaci iz relevantnih hrvatskih institucija: Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore, razvojnih agencija, Klaster Inteligentna Energija i njegove članice, Fakulteta za elektroniku i računarstvo i dr.

U sklopu radionice posebno mjesto je zauzela prezentacija predstavnika Ministarstva gospodarstva koji su predstavili  Strategiju pametne specijalizacije u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Otvorenu panel diskusiju vodili su ravnatelj Agencije dr. sc. Julije Domac te voditeljica Odjela za savjetovanje u energetici Tina Opalić, koji smatraju da će ovaj projekt uz ostalo omogućiti prijenos znanja i otvaranje komunikacijskih kanala između realnog sektora i predstavnika Ministarstava, kako bi lakše preskočili barijere na koje nailaze u svakodnevnoj praksi u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. 

Cilj radionice bio je analizirati pravni okvir s posebnim osvrtom na donošenje drugih propisa kao i daljnje poboljšanje postojeće relevantne zakonske regulative. Izrada prijedloga odnosno preporuka za izmjenu zakonskog okvira kao i daljnje poboljšanje postojeće relevantne zakonske regulative u svrhu ukazanih potreba koje se javljaju u svakodnevnoj praksi u sektoru malih i srednjih poduzeća.

REGEA će na temelju stečenih znanja u sklopu SMARTinMED projekta savjetovati članice klastera Inteligentna Energija, izradom poslovnih modela i regionalnih strategija, što bi im trebalo pomoći u preskakanju barijera pri ulasku na tržište i tako otvoriti vrata novim ulaganjima i razvitku gospodarstva.  

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top