Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Radionica za ESCO posrednike u sklopu EESI2020 projekta


Radionica za ESCO posrednike u sklopu EESI2020 projekta

19. veljače 2015. godine, u prostorijama Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske u Zagrebu, održala se druga po redu radionica za EPC (eng. Energy Performance Contracting– Ugovor o energetskom učinku) posrednike usmjerena na tvrtke u sklopu klastera Inteligentna energija. Radionica je organizirana u okviru projekta EESI2020- Europska inicijativa za energetske usluge s ciljem uštede energije u EU do 2020, a obuhvatila je teme vezane za prve korake EPC projekta, pronalaženje potencijalnih EPC projekata, primjere EPC projekata, dodanu vrijednost EPC projekata u usporedbi s vlastitim (in-house) rješenjima, ključna pitanja vezana uz EPC projekte, kako ih predstaviti klijentima te dostupne informacije i dokumenti vezani uz EPC projekte. Posebna prezentacija je održana na temu EPC projekata iz područja javne rasvjete te je predstavljen projekt IEE StreetLight usmjeren na razvoj ovakvih i sličnih projekata.

Kako bi na najbolji mogući način zaokružili priču vezanu uz EPC projekte, pozvana predavanja su održali i predstavnici Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) gdje su prezentirane linije financiranja projekata iz područja energetike i zaštite okoliša te tvrtke Corellia koji su predstavili dostupne modele financiranja ESCO projekata u Hrvatskoj.

Projekt EESI2020 financiran je u sklopu programa Inteligentna energija za Europu s ciljem  jest njegovanje korištenja Ugovora o energetskom učinku u većim gradovima i metropolitanskim regijama širom Europe. Iako su se mnogi europski gradovi obvezali na aktivnosti uštede energije, neke prepreke sprječavaju korištenje EPC-a kao alata za otvaranje potencijalima uštede. Te su prepreke uglavnom ne-tehničke prirode, poput nedostatka sustavnih informacija, povjerenja, postupaka nabave te vještina (know-how) ili nepostojanja tržišnih facilitatora. Osnovna misija projekta EESI 2020 jest pozabaviti se tim preprekama i podržati provođenje dugoročnih lokalnih EPC programa u ciljanim velikim gradovima ili metropolitanskim regijama.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top