Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Pušća – mala općina visoke kvalitete života


Općina Pušća smještena je na istočnom dijelu Marijagoričkog pobrđa. Na području općine nalazi se 8 naselja, a najveće naselje je Donja Pušća koje je ujedno i središte općine sa svim središnjim funkcijama. Iako s populacijom od gotovo 2.500 stanovnika spada u manje općine na području Zagrebačke županije, realizacijom svojih projekata dokazuje kako se i male općine mogu uključiti u projekte energetske učinkovitosti kao ključa održivog razvoja.

Općina je proteklih godina realizirala mnoge projekte kao što su uspostava zelenih otoka, modernizacija i proširenje javne rasvjete po energetski učinkovitim principima te rekonstrukcija i sanacija stare osnovne škole po niskoenergetskim principima za potrebe dječjeg vrtića i jaslica. Ovi i drugi projekti koji su provedeni i planiraju se provesti su dokaz usmjerenosti općine na važnosti očuvanja okoliša i odgovornog korištenja i gospodarenja energijom.

Porast zanimanja za održivu gradnju i korištenje obnovljivih izvora energije u općini Pušća rezultirao je pokretanjem i realizacijom projekta Sanacija zgrade stare škole Pušća po principima održive gradnje. Odrađena je revitalizacija, planska sanacija i prenamjena zgrade stare škole općine Pušća u dječji vrtić, te ugradnja sustava grijanja, hlađenja i pripreme potrošne tople vode pomoću toplinske pumpe snage 32 kW. Navedenim mjerama ostvaruje se godišnje smanjenje emisija CO2 od 19,48 t.

Općina je tijekom 2009. godine izvršila i rekonstrukciju javne rasvjete na području općine, a prošle se godine započelo s uređenjem središnjeg trga sukladno najmodernijim urbanističkim rješenjima i rasvjetom. Također se Općina uključila i u projekt NEWLIGHT (o kojem smo pisali u našem prvom newsletteru)- pionirski projekt rekonstrukcije javne rasvjete za dvije županije koji je s provedbom započeo još krajem listopada 2015. godine, ukupne vrijednosti 790.000 Eura.

Potaknuta podacima Udruge Roda kako se u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji godišnje rodi oko 1.300 djece s posebnim potrebama, a mnoge ustanove predškolskog odgoja zbog nedostatka adekvatnog prostora i obučenog osoblja nisu u mogućnosti prihvatiti djecu s posebnim potrebama u svoje programe, Općina je pokrenula inicijativu da se prenamjenom zgrade starog dječjeg vrtića osigura prostor za dječji vrtić za djecu s posebnim potrebama s područja cijele Zagrebačke županije. Tijekom 2015. godine kompletno je energetski obnovljena i nadograđena dvorišna zgrada stare škole (obnova ovojnice zgrade, rekonstrukcija sustava grijanja- plinski kotao i rekonstrukcija unutarnje rasvjete), a provedbom energetskih mjera se očekuje godišnja ušteda energije od 21.000 kWh i smanjenje emisije CO2 za 4,5 t/god.

Za sve navedene projekte Općina je ostvarila pravo na korištenje bespovratnih izvora financiranja od institucija poput Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Zagrebačke županije, a osim navedenih projekata, važno je napomenuti da je u pripremnoj fazi energetska obnova zgrade Kulturno turističkog centra, zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva i općinske zgrade.

Zahvaljujući provedbi projekata, brzom i kvalitetnom razvoju, savjesnom i odgovornom poštivanju svih Zakona i Propisa ulaganja u posljednjih dvanaest godina, Općina je rangirana u visoku 4. kategoriju općina i gradova u Republici Hrvatskoj prema stupnju razvijenosti, a njihov rad i uspjehe prepoznali su i stručnjaci iz inozemstva kada je 2012. godine Općina Pušća, prema Forbesovom Institutu, smještena na 26. mjesto od 100 najboljih gradova i općina u Hrvatskojza dobar i kvalitetan život stanovnika!

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top