Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Prva hrvatska općinska toplana na biomasu

Općina Pokupsko u korak s vodećima u Europi!

Općina Pokupsko nalazi se u Sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, te broji oko 2.500 stanovnika u 14 naselja. Iako ova općina, kao i većina ruralnih područja u Hrvatskoj, suočava s brojnim problemima, ona danas predstavlja svijetli primjer održivog razvoja te ponosno kroči uz one najbolje u Europi. Kontinuiranim ulaganjima u različite projekte, čelnici općine koriste sve dostupne izvore financiranja u Hrvatskoj i EU kako bi povećali kvalitetu života za one koji su odlučili ostati živjeti na ovom području.

Štednja energije putem solarne elektrane (30 kW) i zamjene stolarije na zgradi općinske uprave, LED javna rasvjeta (839 sijalica), dizalice topline (16 i 13 kW) u dva dječja vrtića na području Općine, izgradnja toplane na biomasu, ali i drugi infrastrukturni i projekti poticanja lokalnog gospodarstva i kontinentalnog turizma pokazatelji su samoodrživog razvoja Općine Pokupsko.

Energetska učinkovitost, obnovljivi izvori energije i dugogodišnji trud da se stanovnicima općine pruži bolja kvaliteta života doveli su do pripreme i provedbe najvećeg, i zasigurno najznačajnijeg projekta Općine, izgradnje toplane na biomasu. Toplana snage 1 MW, prva je toplana ovakvog tipa u Hrvatskoj, a s radom je započela krajem 2015. godine.

Projekt vrijedan 7 milijuna kuna financiran je kroz IPARD pretpristupni program na koji je Republika Hrvatska imala pravo prije ulaska u zemlje Europske Unije, a riječ je o jedinom projektu koji je od 12 planiranih toplana, uspješno i realiziran. Toplana je namijenjena je za grijanje svih javnih zgrada i domaćinstava u općinskom središtu, a u prvoj fazi projekta se očekuje priključivanje 30 potrošača koji će dobiti priliku za povećavanje kvalitete i komfora grijanja te plaćanje po obračunu potrošnje.

Budući da je gotovo 70% područja Općine Pokupsko prekriveno šumama, jedan od glavnih razloga pokretanja ovog projekta je bila dostupnost biomase, a osim očitih ekoloških učinaka, provedba projekta ostvaruje i pozitivan učinak na lokalnu ekonomiju budući da se u budućnosti planira i osnivanje sabirno-logističkog centra za biomasu kojim će olakšati dostupnost biomase i direktnu prodaju iste.

14. lipnja 2016. godine u Bruxellesu, Općina Pokupsko je za realizaciju navedenog projekta, kao krunu dugogodišnjeg truda i nastojanja, osvojila prestižnu EUSEW nagradu u kategoriji Javni sektor koja se dodjeljuje za istaknute projekte na području održive energije. U prepunoj dvorani Charlemagne centra, načelnik općine Pokupsko g. Božidar Škrinjarić i ravnatelj Agencije dr. sc. Julije Domac primili su EUSEW nagradu iz ruku EU povjerenika za klimu i energiju g. Miguela Ariasa Cañetea.

Praćenje trendova gospodarskog razvoja na ekološki prihvatljiv način, imperativ je vodstva Općine Pokupsko, a provedbom ovakvih projekata žele postaviti visoke ciljeve i poticaj drugim općinama i gradovima da krenu putem održivog razvoja, a ruralna područja pretvore u privlačna i kvalitetna mjesta za život gdje ljudi dolaze i vraćaju se zasićeni užurbanim životom u gradu.

Scroll to Top