Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Premijer Milanović posjetio dvorac Bračak – budući Energetski centar izvrsnosti


Premijer Milanović posjetio dvorac Bračak – budući Energetski centar izvrsnosti

U sklopu radnog posjeta, a u pratnji ministra pomorstva, prometa i infrastrukture dr.sc. Siniše Hajdaša Dončića i župana Krapinsko-zagorske županije g. Željka Kolara, predsjednik Vlade Republike Hrvatske g. Zoran Milanović, posjetio je dvorac Bračak u Zaboku. Tom prigodom, u radnim uvjetima na gradilištu dvorca ravnatelj Agencije dr.sc Julije Domac kratkim izlaganjem predstavio je trenutni status radova koji obuhvaćaju primjenu novih materijala i tehnologija uz očuvanje kulturno-povijesne vrijednosti dvorca. Dodana vrijednost ovog projekta očituje se u budućem radu Energetskog centra Bračak kao regionalnog centra izvrsnosti koji će pružati stručnu potporu svim županijama, gradovima i općinama u realizaciji energetskih i razvojnih strategija.

Predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Zorana Milanovića ispred ulaza u dvorac Bračak dočekali su ministar zaštite okoliša i prirode g. Mihael Zmajlović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost g. Sven Muller i ravnatelj Agencije, dr.sc. Julije Domac.

Prezentaciji su nazočili i gđa. Dunja Špoljar, zastupnica u Hrvatskom saboru, g. Anđelko Ferek Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, g. Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka, g.Tomislav Končevski,potpredsjednik Skupštine Krapinsko-zagorske županije i mnogi drugi ugledni gosti.

Da se podsjetimo, projekt obnove dvorca Bračak za Krapinsko-zagorsku županiju operativno provodi Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, a njegovom realizacijom će se potaknuti razvoj poslovne infrastrukture te ojačati kapacitet postojećih hrvatskih energetskih agencija u svrhu provedbe nacionalne politike energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, poticanja investicija u energetici i izgradnji energetske infrastrukture. Posebno mjesto u korištenju objekta imat će poduzetnički inkubator na raspolaganju novim tvrtkama s područja energetske učinkovitosti. Radovi na obnovi Dvorca započeli su krajem kolovoza 2015. godine. Financijsku potporu za izradu potrebne projektno-tehničke dokumentacije za obnovu objekta pružili su Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova Europske unije i Krapinsko-zagorska županija 2012. godine. Sredstva za obnovu osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem odluke Vlade Republike Hrvatske 2015. godine, a na inicijativu Krapinsko-zagorske županije uz potporu 10 županija Republike Hrvatske (Grad Zagreb, Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Međimurska, Primorsko-goranska, Varaždinska, Virovitičko-podravska, Sisačko-moslavačka i Zagrebačka županija) te svih postojećih hrvatskih energetskih agencija (Istarska, Međimurska, REA Kvarner i REA Sjever).

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top