Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Predstavljen Plan održivog upravljanja i revitalizacije zaštićenih povijesnih područja


U Velikoj vijećnici Grada Karlovca održana je međunarodna konferencija u sklopu europskog BhENEFIT projekta

BhENEFIT je usmjeren na poboljšanje upravljanja povijesnim baštinskim područjima, kombinirajući dnevno upravljanje baštinskim zgradama i očuvanje na održiv način. Konferencija je okupila vodeće ljude projekta koji se provodi u sedam europskih zemalja među kojima je i Hrvatska, s ciljem učinkovitog upravljanja povijesnim građevinama u sve vrijeme njihova postojanja. Revitalizacija područja karlovačke Zvijezde, središnjeg dijela Karlovca, jedini je odabrani pilot‑projekt iz Hrvatske.

U sklopu konferencije izlaganja su održali dr. sc. Emanuela Medeghini, arh. Michela Mauriello i arh. Francesca Paini iz Italije, prof. Maros Finka, direktor SPECTRA-e i Martin Baloga iz Slovačke, dr. sc. Ulrike Pröbstl-Haider iz Austrije te domaći stručnjak Srećko Vrček, dipl. ing. Uz eminentne stručnjake konferenciji su prisustvovali i gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković, karlovačka dožupanica Martina Furdek Hajdin te predstavnici Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, jedne od 12 partnerskih institucija iz središnje Europe.

„Današnja konferencija je zaista sjajna prilika za razmjenu znanja i iskustava s našim europskim partnerima, ali i poziv da preispitamo pojam revitalizacije. Naime, ona ne podrazumijeva samo obnovu pročelja ili uređenje krovišta već je potrebno objektima povijesne vrijednosti udahnuti život dajući im nove uloge u životu grada. Naša je Zvijezda jedinstveno povijesno područje, stoga ćemo u Gradu nastaviti, dapače intenzivirati napore njezine obnove i ne samo nje već i drugih povijesnih građevina kojima Karlovac obiluje“, istaknuo je gradonačelnik Mandić.

„Projektom BhENEFIT, čiji ukupni proračun iznosi gotovo 2 milijuna eura, do kraja 2019. godine razvit će se zajednička strategija upravljanja područjem baštinskih zgrada za centralnu Europu, kojom će se unaprijediti sustav upravljanja i smanjiti jaz između regulativa, odgovornosti i implementacije. Riječ je o razvoju integriranog paketa inovativnih softvera koji će poboljšati upravljanje tim područjima. Drago nam je što je karlovačka Zvijezda odabrana kao hrvatski predstavnik u ovom europskom projektu te što će REGEA sudjelovati kao operativni partner u ovom hvalevrijednom pothvatu“, istaknuo je dipl. ing. Srećko Vrček iz Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

Program obuhvaća četiri specifična cilja: promicanje održivog upravljanja povijesnim urbanim područjima, praćenje interakcije očuvanja kulturnog bogatstva i ekološki prihvatljivog razvoja; definiranje zajedničkog pristupa među svim partnerima u sustavu te poboljšanje učinkovitosti procesa odlučivanja i upravljanja praćenjem i procjenom, sprečavanjem rizika, održivošću okoliša, očuvanjem i ponovnom upotrebom. Nadalje, projekt nastoji povećati uključenost svih političkih struktura, privatnog sektora i lokalne zajednice stvaranjem lokalnih skupina za podršku.

Također, projekt BhENEFIT će razviti sveobuhvatnu strategiju upravljanja koja će uključivati procjenu funkcionalne usklađenosti između povijesne vrijednosti građevinske baštine, namjeravanog korištenja i optimizacije korištenja zgrada u smislu povećanja energetske učinkovitosti te dugoročnim smanjenjem mjera održavanja koje je potrebno provoditi.

Autor teksta: Ivana Belić, mag.nov.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top