Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Predsjednik Josipović naglasio važnost povezivanja Hrvatske i Slovenije – energetika kao jedna od ključnih poveznica


Predsjednik Josipović naglasio važnost povezivanja Hrvatske i Slovenije – energetika kao jedna od ključnih poveznica

Izlaganje REGEA-e na Hrvatsko-slovenskom gospodarskom forumu u sklopu posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora Hrvatskoj

Povodom službenog posjeta predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora RH, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Gospodarske zbornice Slovenije, a u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Slovenije, 10. svibnja u HGK je održan Hrvatsko-slovenski gospodarski forum.

Hrvatski predsjednik, prof.dr. Ivo Josipović naglasio je: ‘Dvije zemlje povezuju povijest, tradicija i kultura, najveći međusobni politički problemi su iza nas i tako su ostvarene osnovne pretpostavke da si kao dvije male ekonomije, s ozbiljnim gospodarskim problemima, međusobno pomognemo na zajedničkom europskom tržištu.’

Kao primjere novih mogućnosti suradnje naveo je projekte koji će se financirati iz fondova EU-a, a kao potencijalna područja daljnjeg razvoja suradnje istaknuo je proizvodnju autodijelova, industriju metala, prometnu infrastrukturu, IT sektor , turizam te energetiku sa naglaskom na obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Najbolju praksu suradnje sa slovenskim partnerima na EU projektima iz područja energetike predstavila je Tina Opalić, Voditeljica međunarodne suradnje REGEA-e.

Prema riječima slovenskog predsjednika Boruta Pahora, kojemu je ovo ujedno bio i prvi službeni posjet Hrvatskoj, ‘otklanjanjem političkih zapreka među dvjema zemljama Hrvatska je postala prvo odredište za slovenske ulagače.’ U duhu suradnje između dvaju susjednih zemalja, na forumu je svečano potpisano i Pismo namjere o osnivanju Centra za energetska rješenja (CER) hrvatskih i slovenskih poslovnih partnera.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top