Pravi lider integrira inovacije u svakodnevni rad

Koje su tri glavne kvalitete lidera u području klime i zašto?

Oni razumiju osjećaj hitnosti, inovatori su i imaju dobre komunikacijske vještine. Ne može svatko shvatiti osjećaj hitnosti u kojemu danas živimo, a da je u uskoj vezi s klimatskim promjenama. Mogu čuti o tome i smatrati da je važno, ali ne žive to niti rade bilo što kako bi napravili promjenu. Inovacija je ključna kada je riječ o klimatskim promjenama. Potrebne su sve vrste inovacija unutar društva no sve inovacije su koncentrirane u gradovima, općinama i regijama. Pravi lider, kao inovator, bit će u mogućnosti integrirati sve vrste inovacija u svakodnevni rad i pravilno koristiti iste. Jasna, sažeta i pravovremena komunikacija je ključna u društvu u kojem živimo i radimo. Lideri trebaju imati sposobnost prepoznati kada, što, kako i kome treba biti komunicirano.

Zašto regije u Hrvatskoj trebaju klimatske lidere?

Živimo u društvu koje treba pojedince koji će razviti ekosustav napretka oko sebe. Obično su takvi pojedinci cijenjeni i u drugim područjima djelovanja, što je izvrsno kako se ne bi stvarali dodatni “silosi” u vezi ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama. Imaju izvanrednu sposobnost da pokrenu cijelo društvo i jasno artikuliraju priču o klimi. Trebamo nositelje promjena koji mogu provesti sustavnu transformaciju društva, počevši od regija i općina.

Kako klimatsko vodstvo izgleda u praksi u Hrvatskoj?

Lideri u području klime u Hrvatskoj imaju ključnu ulogu u promicanju aktivnosti za ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama unutar svojih općina, gradova i županija. Naši lideri u ovom području mogu integrirati pitanja vezana uz klimu u svakodnevne procese jedinica lokalne i regionalne uprave. Oni su predvodnici napora u provedbi održivih projekata koji se bave utjecajima klimatskih promjena. Njihova sposobnost okupljanja i utjecaja na ostale članove društva od iznimne je važnosti.

Kako REGEA pomaže klimatskom lideru da postigne svoje ciljeve?

Naši čelnici dobro znaju transformacijsku ulogu koju imaju u društvu kada je u pitanju klima. Mi, u REGEA-i, tu smo da ih podržimo u izgradnji njihovih kapaciteta i znanja te da potkrijepimo svoje djelovanje jasnim podacima, studijama, savjetima, tehničkim podacima i razvojem projekata. Stoga moramo stalno nadograđivati svoje znanje i biti u tijeku sa relevantnim politikama, trendovima i informacijama. Mi smo njihovo „Sve na jednom mjestu” gdje mogu dobiti sve savjete koji su im potrebni u vezi s ublažavanjem klimatskih promjena i prilagodbom.

Zašto smatrate da lokalni lideri i zajednice trebaju REMARKABLE?

REMARKABLE pruža priliku lokalnim liderima da razmijene svoja iskustva i stručnost sa klimatskim liderima iz različitih općina i regija, kao i s stručnjacima u području klimatskih promjena. Sudjelovanjem u ovoj zajedničkoj mreži, čelnici imaju priliku proširiti svoje znanje i dobiti praktične uvide u rješavanje klimatskih izazova. Lideri uvijek vole uspoređivati sebe s najboljima u klasi, a putem REMARKABLE-a to mogu i ostvariti. REMARKABLE, također, nudi strukturirani pristup za posrednike, kao što smo mi u REGEA-i, koji usmjerava našu podršku liderima iz ovog područja.