Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Povećanje učinkovitosti centraliziranih toplinskih sustava


Prilagođavajući se na novonastalu situaciju po pitanju COVID-19,  zajedno s partnerima VINČA institut iz Beograda, Srbija i Zavod energetska agencija za Savinjsko, Šaleško in koroško (KSSENA) iz Velenja, Slovenija organizirali smo virtualni sastanak pod nazivom Regionalni studijski posjeti – Hrvatska, Slovenija, Srbija kao zamjenu za sastanke koji su trebali biti održani tijekom nacionalnih konferencija organiziranih u sklopu projekta. Na ovaj način okupljeni su, uz partnere projekta, i predstavnici svih toplana u ove tri zemlje koji svojim pilot projektima potiču energetsku tranziciju, implementaciju novih rješenja i zelenih tehnologija te pozitivnu promjenu.

Tijekom sastanka predstavljeno je trenutno stanje u sektoru daljinskog grijanja po zemljama s kojim su prikazani generalni problemi u sektoru fokusirajući se na zakonodavna i financijska ograničenja s kojima se usporava razvoj sektora te novonastale promjene u poslovanju s obzirom na posljedice pandemije.

Drugi dio sastanka pripao je komunikaciji između prethodno određenih parova (pilot projekata) koji će do kraja projekta intenzivno surađivati na ostvarivanju investicija. Kroz svaki od četiri dijela, detaljno su se predstavili sustavi, planovi KeepWarm projekta i buduće aktivnosti kako bi se prikazali primjeri dobre prakse i razmijenila iskustva iz prakse.

Uz to, ovim sastankom napravio se korak prema ostvarivanju regionalne suradnje sustava daljinskog grijanja kojom se može ojačati energetska tranzicija prema održivim sustavima slijedeći primjere dobre prakse renovacije distribucijskih mreža, iskorištavanja lokalnih potencijala poput integracije biomase i solarne energije te primjenjujući takozvane pametne tehnologije u vidu sustava optimizacije rada s kojima se mogu ostvariti značajne uštede i ublažiti utjecaj na okoliš.

Tako su primjerice predstavljeni desetci završenih projekata i projekata u tijeku koji su zainteresirali sudionike na organizaciju dodatnih sastanaka. Sastanci će se organizirati u završnom periodu projekta između parova, ali i nakon njegovog završetka  između svih zainteresiranih sudionika kako bi se dodatno ojačala poslovna mreža toplinskih sustava i tražila zajednička rješenja.

Podsjetimo, projektom KeepWarm (Povećanje učinkovitosti centraliziranih toplinskih sustava u srednjoj i istočnoj Europi) potiče se energetska tranzicija u sektoru daljinskog grijanja. Kroz projekt, REGEA surađuje predstavnicima HEP Toplinarstva – Pogon Posebne Toplane na integraciji solarne energije u centralizirane toplinske sustave Samobor, Zaprešić i Velika Gorica.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top