Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Ponosni dobitnici Energy Globe nagrade 2013!


Ponosni dobitnici Energy Globe nagrade 2013!

Krapinsko-zagorskoj županiji i Regionalnoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske na svečanom skupu uručena Energy Globe 2013 nagrada za postignuća na nacionalnom nivou

Energy Globe nagrada jedna je od najprestižnijih svjetskih nagrada u području ekologije, svojevrsni Oskar kad je riječ o području zaštite okoliša. Nagrada se dodjeljuje u suradnji s agencijama Ujedinjenih Naroda UNEP, UNIDO i UNICEF. Svake godine za samu nagradu natječe se više od 160 zemalja diljem svijeta sa preko 1.000 prijavljenih projekata koji imaju za cilj očuvati resurse, potaknuti korištenje obnovljivih izvora energije i smanjiti emisiju CO2.

 Nagradu Energy Globe, županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru i ravnatelju REGEA-e Juliju Domcu, tijekom svečanog skupa u Klanjcu, uručio je Roman Rauch, direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Zagrebu koji je tom prigodom još jednom naglasio važnost nagrađenog projekta – niskoenergetsku rekonstrukciju škola na području Krapinsko-zagorske županije, a koji su zajedno provele REGEA i Županija. Projekt je postao poznat po inovativnom financijskom modelu – po prvi puta u Hrvatskoj korištena su sredstva Europske investicijske banke u području energetske učinkovitosti. Postignute uštede energije iznosile su odličnih 31,75%, što je rezultiralo smanjenjem glavnice kredita za dodatnih 15%. Na 10 osnovnih škola izvršeni su brojni radovi koju su uključivali mjere energetske učinkovitosti, ali i ugradnju obnovljivih izvora energije – prvi sustav geotermalne dizalice topline u obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj instaliran je upravo u okviru ovog projekta. Priču o obnovljenim školama u koje je uloženo više od 10 milijuna kuna, pratili su domaći mediji (HRT), ali i strani mediji kao što su Die Welt i the Irish Times u sklopu komunikacijske kampanje Europske komisije Croatia in the EU  koja je prethodila ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

 Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako je Krapinsko-zagorska županija jedna od prvih u Hrvatskoj prepoznala važnost okretanja obnovljivim izvorima energije i podizanju razine energetske učinkovitosti. ‘Ova prestižna međunarodna nagrada koja je dodijeljena Krapinsko-zagorskoj županiji i REGEA-i to samo dodatno potvrđuje, ali nas i obvezuje da nastavimo dalje sa sličnim projektima – od obnove preostalih osnovnih škola na području županije, Domova zdravlja pa do energetske obnove dvorca Bračak’, izjavio je župan Željko Kolar.

 ‘Glavna motivacija prilikom provedbe ovog projekta bila je ujediniti načela energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, a ideja za provedbu ovog projekta u školama došla je iz jednostavne činjenice da djeca upijaju velike količine informacija u vrijeme kada mogu biti potaknuti na ideju primjene zelenih tehnologija i njihovih rezultata kroz poboljšanje uvjeta rada u vlastitoj okolini’, izjavio je ravnatelj REGEA-a, Dr.sc. Julije Domac.

 Svečanost dodjele uveličali su i zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza te Veleposlanica Republike Austrije u Republici Hrvatsko Nj.E., Andrea Ikić Böhm, koja nije krila zadovoljstvo nagrađenim projektom naglasivši kako ‘regionalna pitanja, zahtijevaju regionalne odgovore’. Projekt ovakve veličine investiranja u poboljšanje energetske učinkovitosti škola je prvi takav projekt u ovom dijelu Europe, a ubrzo po završetku implementacije mjera, ‘zelene škole’ postale su primjer i drugim lokalnim i regionalnim vlastima u Hrvatskoj koje su spremne na ovaj način investirati u zgrade javne namjene te ostvariti znatnu uštedu na količini potrošene energije, ali i poboljšati kvalitetu života svojih stanovnika.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top