Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Pokrenut projekt koji treba potaknuti 40 milijuna eura investicija u hrvatsko toplinarstvo


Trenutna situacija na energetskom tržištu izrazito je nepovoljna za tvrtke iz sektora toplinarstva koje su ključne za brzu i učinkovitu dekarbonizaciju gradova, a cijeli je sektor dugi niz godina neopravdano zanemarivan u odnosu na ostatak energetike.

Projekt D2Heat, financiran kroz EU program LIFE, za cilj ima pružiti tehničku pomoć hrvatskom sektoru toplinarstva, tj. ubrzati modernizaciju te provedbu energetske tranzicije za sektore grijanja i hlađenja. Projektni konzorcij uključuje HEP Toplinarstvo, Gradsku toplanu Karlovac, Energo Rijeka, Brod Plin i kao takav obuhvaća približno 98 posto sektora toplinarstva u Hrvatskoj prema isporučenoj toplinskoj energiji.

Krajnji cilj projekta D2Heat je pokretanje investicija u iznosu od gotovo 40 milijuna eura za vrijeme trajanja projekta. Te će investicije osigurati sigurnu, povoljnu i čistu opskrbu grijanja za sve postojeće i buduće korisnike sustava toplinarstva. Moderni i efikasni sustavi centraliziranog grijanja pogonjeni lokalnim obnovljivim izvorima ključ su za osiguravanje sigurne, čiste i jeftine toplinske energije za građane Hrvatske.

„Ovaj projekt je prilika da toplinarstvo dobije mjesto i ulogu koju zaslužuje u hrvatskoj energetici. Centralizirano grijanje danas, a sutra i hlađenje, državna energetska politika mora učiniti konkurentnim s obzirom na sve tehničke i okolišne prednosti i konačno završiti štetnu priču favoriziranja plinskog lobija na štetu nacionalnih interesa,“ izjavio je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

Tehnička pomoć u sklopu projekta uključuje tehničke analize i izradu projektne dokumentacije, inovativne modele financiranja, analize i prijedloge izmjena zakonodavnog okruženja te pravne usluge – sve kako bi se mogle pokrenuti ambiciozne investicije.

„Grupacija za toplinarsku djelatnost HGK ranije je ove godine tražila istu nabavnu cijenu plina i subvenciju za kućanstva na toplanama i kotlovnicama kao što imaju kućanstva priključena na plinsku distribucijsku mrežu,“ pojasnila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac Domac nepovoljnu poziciju toplinarstva budući da kategorija krajnjih kupaca kućanstava na toplinarstvu nema isti status kao krajnji kupci koji koriste plin kao energent i da toplinarske tvrtke plin kupuju po cijeni za poduzetništvo.

Istaknuto je da toplinarske tvrtke prema sadašnjim tarifnim stavkama plin za kategoriju kućanstvo kupuju po cijeni za poduzetništvo (tržišna cijena).  S druge strane, od toplinarstva se na razini Europske unije izrazito puno očekuje, a za ovo područje na raspolaganju su i znatna financijska sredstva iz različitih europskih izvora. Povlačenje tih sredstava ovisit će u velikoj mjeri o spremnosti kvalitetnih projekata za realizaciju te cjelokupnog pravnog i regulatornog okvira koji za cilj mora imati olakšavanje modernizacije i širenja postojećih te formiranja novih sustava centraliziranog grijanja.

Koordinator ovog projekta je REGEA (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske), a partneri na projektu su Hrvatska gospodarska komora, AVELANT , HEP-toplinarstvo , Gradska toplana , Energo i Brod-plin.  Projekt je započeo u studenom 2022. te će trajati do listopada 2026. godine.

 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top