Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Pogled u budućnost: Novi financijski instrumenti za energetsku učinkovitost (a nisu ESIF i EFSU)


Krajem siječnja objavili smo vijest da je REGEA sudjelovala na sajmu Europske komisije pod nazivom Energy Efficiency Market Place. U međuvremenu je Europska komisija objavila sve prezentacije koje možete preuzeti ovdje, a mi smo odlučili predstaviti vam ovdje informaciju više– dva nova financijska instrumenta koja dolaze u Hrvatsku i o kojima se pričalo:

Fond za modernizaciju (engl. Modernisation Fund)

Ovaj fond dio je zakonskog prijedloga Europske Komisije za izmjenom EU sustava trgovanja emisijama stakleničkih plinova (ETS) koji je išao pod nazivom ljetni paket u 2015. godini. Ako prijedlog bude prihvaćen fond će zaživjeti do najkasnije 2021. godine.

Fond je namijenjen državama članicama EU a njegova svrha je pokriti velike potrebe za ulaganjima u energetsku učinkovitost i u modernizaciju energetskih sustava, kako i sam naziv instrumenta upućuje.

Fond će se puniti kroz sustav trgovanja emisijama stakleničkih plinova. U razdoblju od 2021 do 2030 izdvojit će se 2% emisijskih kvota (sveukupno oko 310 milijuna), a iz Europske komisije procjenjuju vrijednost tih kvota na oko 8 milijardi EUR.

Sve države članice EU dat će svoj doprinos fondu ali korist će imati isključivo 10 država članica EU čiji BDP po glavi je manji od 60% EU prosjeka (2013. godina), a to su Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska i Slovačka.

Upravljačka struktura ovog fonda definirana je u ETS direktivi , a uključuje države članice, Europsku investicijsku banku (EIB) i Europsku komisiju.

PF4EE: Financiranje energetske učinkovitosti privatnim kapitalom (engl. Private Finance for Energy Efficiency

PF4EE instrument provodi se kroz europski program LIFE kao zajednički dogovor između EIB-a i Europske komisije, a njegov glavni cilj je povećati pristup adekvatnom i povoljnom komercijalnom financiranju za ulaganja u projekte povećanja energetske učinkovitosti.

Instrument je namijenjen financijskim institucijama koje se izravno prijavljuju Europskoj investicijskoj banci s kojom sklapaju sporazum o financiranju. Od 2015. do 2017. godine instrument je testiran u Francuskoj, Španjolskoj i Češkoj, a od 2017. godine nadalje u planu je široko uvođenje ovog instrumenta i u druge EU članice, uključujući i Hrvatsku.

PF4EE kombinira EIB-ov dugoročni zajam provedbenoj financijskoj instituciji s instrumentom podjele rizika kreditiranja projekata energetske učinkovitosti (engl. Risk Sharing Facility) koji se osigurava kroz LIFE program. Financijski instrument pomaže provedbenoj financijskoj instituciji u razvijanju i pružanju specifičnih kreditnih linija za projekte energetske učinkovitosti koji moraju biti u skladu s Nacionalnim akcijskim planom za energetsku učinkovitost. Sredstva iz LIFE programa, osim za instrument podjele rizika, također su namijenjena i za pružanje potpore u vidu tehničke pomoći financijskoj instituciji za učinkovitu provedbu PF4EE instrumenta.

Uz to što je fokusiran isključivo na energetsku učinkovitost, posebnost ovog instrumenta jest ta što cilja na mala ulaganja u rasponu od 40.000 do 5 milijuna eura, a potencijalni korisnici kreditnih linija mogu biti mala i srednja poduzeća, fizičke osobe ili jedinice lokalne/regionalne samouprave.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top