Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Poduzetnici – udruživanjem do veće konkurentnosti


Poduzetnici – udruživanjem do veće konkurentnosti

Poduzetnička perspektiva u Hrvatskoj predstavljena zemljama Mediterana

U sklopu projekta SMARTinMED u periodu od 4. do 5. lipnja u Sevilli, održan je redoviti projektni sastanak. Na projektnom sastanku okupili su se predstavnici energetskih agencija, regija i institucija iz Španjolske, Italije, Hrvatske, Francuske, Portugala i Grčke te predstavnici Europske komisije.  Potrebe malih i srednjih poduzetnika sa područja Sjeverozapadne Hrvatske na sastanku je predstavio Damir Fašaić, Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Zagrebačke županije, a ujedno i član Tehničkog Odbora projekta.

Tina Opalić, voditeljica Odjela za savjetovanje u energetici, međunarodnim je partnerima predstavila regulativni okvir za razvitak malog i srednjeg poduzetništva  te rezultate nedavno održane regionalne radionice koja je okupila predstavnike Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske gospodarske komore, razvojnih agencija, Klaster Inteligentna Energija i njegove članice, Fakulteta za elektroniku i računarstvo i dr.

Opalić je pritom istaknula kako je za Hrvatsku trenutno u izradi Strategija pametne specijalizacije koja kao jedno od četiri prioritetna područja vidi upravo održivu energiju i okoliš. Nažalost, iako je održiva energija prepoznata kao prioritet u ovom strateškom dokumentu, osnivanje klastera konkurentnosti zaživjelo je na nekim drugim područjima npr. zdravstvu. Na sastanku se raspravljalo o slijedećoj fazi projekta – nadolazećim aktivnostima koje će doprinijeti razvoju poslovnih modela u svrhu poboljšanja konkurentnosti poduzeća i klasterskih udruženja, a na području 9 mediteranskih regija u sektoru obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. Na temelju stečenih znanja u sklopu SMARTinMED projekta, REGEA namjerava  savjetovati članice klastera Inteligentna energija, izradom poslovnih modela i regionalnih strategija, što bi im trebalo pomoći u preskakanju barijera pri ulasku na tržište i tako otvoriti vrata novim ulaganjima i razvitku gospodarstva.  

Projekt SMARTinMED financiran je od strane Europske komisije u sklopu transnacionalnog operativnog programa Mediteran (MED), a Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) sudjeluje kao partner. Glavni cilj projekta je jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u području obnovljivih  izvora energije i energetske učinkovitosti na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i internacionalnom tržištu Mediteranskih zemalja. 

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top
Scroll to Top