Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Otvorenje Centra energetskih rješenja (CER-a) u Zaprešiću


Otvorenje Centra energetskih rješenja (CER-a) u Zaprešiću

REGEA na panelu uz MGIPU, FZOEU, Grad Zaprešić te slovenske tvrtke Jelovica i Petrol

U prostorima Westgatea, danas je održano je svečano otvorenje Centra energetskih rješenja (CER-a), novog informativnog centra otvorenog od strane tvrtke Petrol po uzoru na sličan koji već godinu dana djeluje u Ljubljani. U prigodi otvorenja održan je Okrugli stol pod nazivom Potencijali i moguća rješenja za veću energetsku učinkovitost u Hrvatskoj, kojeg je moderatorirala gđa. Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju.

U otvorenoj panel diskusiji sudjelovali su predstavnici energetskog sektora te stručnjaci iz relevantnih hrvatskih institucija: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, gđa. Irena Križ Šelendić, načelnica sektora za energetsku učinkovitost i OIE, gradonačelnik Grada Zaprešića i predsjednik Udruge gradova RH, g. Željko Turk, g. Mario Klobučar, voditelj odjela za energetsku učinkovitost i OIE iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, iz tvrtke Jelovica d.d., g. Gregor Benčina, predsjednik uprave, potpredsjednik GIZ-a i konceptualni lider CER-a, iz Petrola d.d., g. Rok Vodnik, član uprave i predsjednik GIZ-a te dr.sc. Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

U sklopu panela vodila se rasprava o zakonskoj regulativi u EU i Hrvatskoj, aktualnoj situaciji i budućem razdoblju, domaćim subvencijama i nepovratnim sredstvima iz EU za poticanje energetske učinkovitosti, potencijalima energetske obnove postojećih zgrada u Hrvatskoj, mogućim rješenjima za uštedu energije, ponudama izvedbe radova po principu ključ u ruke, smanjenju potrošnje prirodnih resursa u funkciji brige za okoliš, osiguranju zdravijeg i udobnijeg života, boljeg zdravlja korisnika zgrada, modelima komunikacije s građanima odnosno krajnjim korisnicima državnih subvencija te samoj provedbenoj praksi koja se provodi na nacionalnoj razini.

Cilj Okruglog stola bio je prezentirati rad CER-a, čije je djelovanje usmjereno  na ideju uštede energije kao i na stručnu provedbu energetske obnove s namjerom osiguranja uštede energije i smanjenjem troškova korisnika, predstaviti dosadašnja iskustva Hrvatske u pogledu energetske obnove kao i iskustva u provedbi tj. isplati subvencijama krajnjim korisnicima i na koji način se građani mogu informirati o načinu i mogućnostima subvencija.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top