Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

OŠ Slunj i Ozalj razmišljaju obnovljivo!


Uspješno je postavljena još jedna kockica u slagalici zvanoj inovativni modeli financiranja koje REGEA promovira i potiče u svrhu razvoja energetskog tržišta. Nakon uspješno provedenog pilot projekta ugovorne prodaje topline iz biomase kroz kojeg je REGEA instalirala vlastiti kotao na biomasu te toplinskom energijom opskrbljuje Obrtnički centar Karlovačke županije, na red su došli i prvi komercijalni projekti ovog tipa. Upravo sada provode se radovi na rekonstrukciji kotlovnica u osnovnim školama Slunj i Slava Raškaj- Ozalj u kojima privatni investitor postavlja vlastite kotlove na biomasu (drvnu sječku) kako bi s početkom nove sezone grijanja prodavao toplinsku energiju navedenim objektima. Projekt je to kojeg su početkom 2015. godine zajednički započele Karlovačka županija i REGEA tako što su raspisale javni natječaj za Isporuku toplinske energije kroz model ugovorne prodaje topline uz obvezno izvođenje radova na rekonstrukciji sustava grijanja i ugradnju novog sustava koji koristi obnovljive izvore energije u dvije osnovne škole kojima je Karlovačka županija osnivač. Nakon odabira najpovoljnijeg ponuditelja, prema kriteriju najniže ponuđene cijene toplinske energije, projekti su uspješno prijavljeni za sufinanciranje na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te su osigurana bespovratna sredstva.

Kotlovnice škola do sada su bile opremljene kotlovima na lož ulje kapaciteta 800 kW (OŠ Slunj) i 640 kW (OŠ Ozalj) te su godišnje ukupno trošile oko 60.000 l ekstra lakog loživog ulja. Novoprojektirano stanje podrazumijeva ugradnju kotla na drvnu sječku kapaciteta 300 kW sa toplinskim spremnikom volumena 3.000 l u OŠ Slunj te kotla na drvnu sječku kapaciteta 250 kW sa toplinskim spremnikom volumena 3.000 l u OŠ Slava Raškaj Ozalj.

Ukupna investicija s PDV-om za obje škole iznosi 2.230.305,63 HRK, u kojoj Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje sa 1.121.677,00 HRK, što iznosi 80% od opravdanih troškova za OŠ Slunj te 40% od opravdanih troškova za OŠ Ozalj. Preostali dio investicije pružatelj energetske usluge namiriti će kroz ugovornu prodaju topline za koju su sa školama sklopljeni ugovori u trajanju od 10 godina.

Osim troškovnih ušteda za škole te modernih kotlovnica koje će prijeći u njihovo vlasništvo, ovim projektom pozitivno se utječe i na okoliš budući će 60.000 l loživog ulja biti zamijenjeno sa oko 215 tona drvne sječke čime će se smanjiti emisija CO u atmosferu za oko 160 tona godišnje.

Nakon provedbe ovih projekata očekuje se nastavak razvoja ovog inovativnog koncepta u Hrvatskoj, a njegov poseban uzlet za očekivati je s neizbježnim porastom cijena na tržištu nafte i naftnih derivata.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top