Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Održana radionica za koordinatore IEE projekata tematike energetski gotovo nulte gradnje


Održana radionica za koordinatore IEE projekata tematike energetski gotovo nulte gradnje

Pojam energetski gotovo nulte gradnje (eng. Nearly Zero Energy Building) pripada dijelu europske direktive o energetskim svostvima zgrada (EPBD 2010/31/EU) koji se zadnje dvije godine polako ali sigurno uvodi u legislativu država članica Europske unije. Kao buduća članica, Republika Hrvatska također je prihvatila navedenu obavezu te se projektom SUSTAINCO koordiniranom od strane Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske, nastoji osvijestiti građevinski sektor, kao i javnost općenito o ekološkim i energetskim dobrobitima usvajanja članka 9. Direktive.

Projekt SUSTAINCO jedan je od brojnih projekata programa IEE fokusiran na održivu gradnju do razine energetski gotovo nultog energetskog standarda. Za postizanje uspjeha na ovom području temeljem edukativne i informativne kampanje o NZEB standardu, ključna je zajednička suradnja i razmjena dosadašnjih i budućih iskustava među svim projektima slične tematike: onih u završnoj fazi (NorthPass) spremnih podijeliti stečena iskustva projektima započetim 2012. godine (SUSTAINCO, MOUNTEE, AIDA, PassREg, ENTRANZE, MATRID i NZB2021), kao i onih željnih dobrih savjeta od strane starijih projekata, započelih ove (2013.) godine (COHERENO, POWER HOUSE NZEC, EUROPHIT, LER-MUH, ZEMEDS, NEZEH, EPISCOPE). Uz koordinatore navedenih projekata, radionici je prisustvovala i predstavnica inicijative EPBD Concerted Action, gđa Heike Erhorn-Kluttig (Fraunhofer Institute for Building Physics), zadužene za pripremu zakonske i tehničke implementacije direktive EPBD u svim članicama EU.

S ciljem poboljšanja međusobne suradnje pri provođenju prethodno navedenih projekata, od strane Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije Europske komisije (EACI) organizirana je zanimljiva i vrlo interaktivna radionica koja je, osim boljeg povezivanja koordinatora projekata na temu održive gradnje, imala za cilj prikupiti stavove i prijedloge koordinatora projekata kako bi se provedba projekata olakšala u što većoj mjeri. Pozdravni govor održao je voditelj Odjela za energetsku učinkovitost u zgradarstvu, industriji, opremi i prijevozu, g. Vincent Berrutto, dok je radionica moderirana od strane djelatnika navedenog Odjela zaduženih za nadzor provedbe IEE projekata ergetski učinkovite gradnje i obnovljivih izvora energije u zgradarstvu: gđa. Nathalie Cliquot, g. Vasco Ferreira, g Pau Garcia Audi i gđa Zoe Wildiers. Diskusije su se većinom vezale uz problematiku implementacije NZEB standarda u legislativu država članica koja proizlazi iz nedovoljno specificirane definicije NZEB-a, iz potrebe integriranog razmatranja energetske učinkovitosti i sustava obnovljivih izvora energije te iz potrebe za stručnim osposobljavanjem u području energetski gotovo nulte gradnje s posebnim naglaskom na kontrolu kvalitete. Poseban naglasak stavljen je i na potrebu za podrškom od strane javnog sektora u vidu financiranja i organiziranja stručnog osposobljavanja, kao i utjecaja na međusobno povezivanje različitih sektora koji sudjeluju u procesu gradnje. Zaključno, razmatrana je i moguća podrška od strane Euopske komisije koja bi se orijentirala oko standardizacije definiranja NZEB-a i izračuna indikatora energetskog svojstva zgrada, stručnog osposobljavanja, kao i standardizacije same certifikacije proizvoda/stručnjaka. Zaključni govor sa zahvalom svim sudionicima radionice održao je voditelj Odjela Europske komisije za obnovljive izvore energije, g. William Gillet.

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top