Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Projekt ZagEE dobro napreduje!


Projekt ZagEE dobro napreduje!

Podsjetimo, projekt ZagEE (Zagreb Energy Efficient City) koordiniran je od strane Grada Zagreba unutar programa Intelligent Energy Europe (IEE), za mjeru Mobilising Local Energy Investments – Project Development Assistance (MLEI – PDA) u trajanju od 1. travnja 2013. do 31. ožujka 2016., u vrijednosti od 1.813.438 eura. Uz Grad Zagreb, kao vodeći partner i koordinator cjelokupne provedbe projekta, u projektu aktivno sudjeluje i Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, kao partner u tehničkoj potpori kako u pripremnoj, tako i u ostalim fazama projekta te u koordinaciji dijela projektnih aktivnosti.

Najvažniji cilj projekta ZagEE je odabir i primjena mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i ekološko prihvatljivih energenata u zgradama i sustavu javne rasvjete u vlasništvu Grada Zagreba. Investiranje u veći broj mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije omogućava cjelovitije i sustavno rješenje energetske obnove, umjesto ulaganja u samo jednu zasebnu mjeru. Obnova zgrada javne namjene uključuje primjenu standardnih mjera energetske učinkovitosti (obnova fasada, krovišta, vanjske stolarije, unutarnje rasvjete, zamjena energenata i sl.), kao i primjenu sustava obnovljivih izvora energije (solarnih kolektora) na tim zgradama. Modernizacijom sustava javne rasvjete zamjenjuje se dio energetski neučinkovite javne rasvjete korištenjem LED rasvjete s posebnom regulacijom osvjetljavanja tijekom noći. Prema projektu Zagreb Energy Efficient City – ZagEE, ukupni iznos planirane investicije energetske obnove objekata i javne rasvjete u vlasništvu Grada Zagreba iznosi 29.379.114 eura. Realizacijom primjene predloženih mjera planirana je ušteda energije od 33.526 MWh te proizvodnja “zelene energije” od 290 MWh na godišnjoj razini. Ambiciozan plan renoviranja 87 javnih zgrada rezultirat će relativno visokom uštedom energije (49% u prosjeku), funkcionalnošću objekata kao i poboljšanim uvjetima rada za njihove korisnike. Također je postavljen visoki cilj uštede energije u području javne rasvjete od 70% i znatno smanjenje svjetlosnog onečišćenja.

Stručni obilazak obuhvatio je četiri lokacije obnove građevina. Zgrada Dječjeg vrtića Zvončić izgrađena 1977. godine, nakon obnove je iz energetskog razreda E svrstana u energetski razred B. Obnova je obuhvatila toplinsku izolaciju cijele ovojnice zgrade (vanjska stolarija, vanjski zidovi, krov) te promjenu energenta za grijanje iz loživog ulja u prirodni plin. Primjer dobre prakse također je i zgrada Dječjeg vrtića Srednjaci, u kojoj je uz toplinsku izolaciju vanjske ovojnice ugrađen i sustav pripreme potrošne tople vode putem solarnih kolektora, čime je zgrada postigla energetski razred C. Obilazak je obuhvatio i Dječji vrtić Siget koji je trenutno u fazi obnove. Potrebno je napomenuti da je obnova navedenih zgrada obuhvatila ugradnju trostruke vanjske stolarije, ugradnju toplinske izolacije vanjskih zidova u prosjeku 16 cm, ugradnju toplinske izolacije krova u prosjeku 25 cm uz povrat investicije u prosjeku 20 godina. Obiđena je i javna rasvjeta u Ulici Saliha Alića gdje je 15 kuglastih svjetiljki zamijenjeno LED svjetiljkama .

image_print

Sviđa vam se naš rad?
Slobodno podijelite

Scroll to Top